O autoare interesantă din Republica Moldova şi o altă carte care este exprimată prin intermediul vocii unui copil, de această dată o fată de 12 ani. Ne aflăm într-un sat oarecare din Moldova, unde toţi părinţii sunt la muncă în ţări străine. În căutarea banilor şi a unei vieţi mai bune şi-au lăsat copiii acasă, iar aceştia se gospodăresc cum pot şi ei. Personajul principal, Cristina, spune întreaga poveste fie prin scrisori adresate mamei, fie prin povestiri către cititor. Suntem purtaţi într-un univers al copilăriei amuzant şi trist în acelaşi timp, lipsit de căldura părinţilor, având la orizont mirajul banilor câştigaţi peste hotare şi speranţa unei vieţi mai bune, însă un univers nelipsit de jocuri şi exuberanţă. Unele părţi ale cărţii par puerile, altele sunt foarte interesante şi constituie o palmă dată situaţiei politico-economice prin care trece ţara, alte părţi sunt mult prea filozofice şi cred că un copil de 12 ani nu poate gândi aşa ceva. Per ansamblu a fost o carte care mi-a plăcut. Am găsit-o interesantă şi relaxantă în acelaşi timp. Până la urmă copilul vede frumos chiar şi vremurile aspre. În altă ordine de idei, o să fie foarte interesant peste ceva ani să citim autori născuţi în perioada 1990-2000 şi să vedem cum vor descrie ei vremurile în care au copilărit, aici în România sau Moldova. Cărţi despre copilărie petrecută în comunism am citit destule şi vreau să citesc cărţi despre copilărie petrecută în perioada de tranziţie sau post tranziţie.
Liliana Corobca presară şi ceva sexualitate în cartea sa, sexualitate mai mult sau mai puţin infantilă. Copiii din sat aveau un ritual inedit. Mergeau în vechea latrină a şcolii, câte o fată cu un băiat, îşi dădeau chiloţii jos şi se pupau în fund, pe buci. Nu este o metaforă în asta, chiar aşa procedau la propriu, astfel consemnându-şi prietenia. Inedit gest. De asemenea Cristina şi verişorul său aflat la liceu în Chişinău se sărută şi-şi arată organele genitale. Până la urmă poate sunt chestii normale pentru mediul rural. Noi la oraş nu am făcut de astea. Femeile scriitor mai puţin exprimă aşa ceva în cărţile lor, aşa că mi-a plăcut îndrăzneala Lilianei Corobca. Am să mai citesc cărţi ale domniei sale. Am văzut că are şi blog.
Am mai auzit de cartea aceasta, nu mai stiu in ce context si ma tot chinui sa-mi amintesc. Intr-adevar, pare o perspectiva inedita si mai putin exploatata in literatura, tema este una actuala. Se mai intampla in unele carti in care naratorii sunt copii ca, pe alocuri, modul de relatare sa nu corespunda exact varstei naratorului, dar se poate trece cu vederea uneori acest aspect. Ceva de genul acesta nu prea am citit. Ceva cat de cat apropiat dintre lecturile mele ar fi Lizoanca la 11 ani, dar perspectiva si tematica difera destul de mult.
RăspundețiȘtergereAm auzit de pe blogul tau de cartea "Lizoanca la 11 ani". De atunci tot o caut pe toate siteurile de carti ori in librarii, dar nu se mai gaseste. Am cumparat in schimb o carte de povestiri de la Doina Rusti, pe care nu am citit-o inca. Camasa in carouri se numeste.
RăspundețiȘtergereDaca vrei sa citesti cartea, ti-o pot da eu. Nici eu nu am mai vazut-o de ceva timp.
RăspundețiȘtergereEu am o problema ca cartile in sensul ca ceea ce citesc imi place sa fie al meu. Nu ma impac cu gandul ca citesc ceva si apoi trebuie sa dau inapoi. Asa ca nu imi place sa imprumut carti de la altii si bineinteles nici sa dau cu imprumut. Dar iti multumesc pentru intentie. Sigur o sa mai apara candva. De exemplu cartea Teodosie cel mic o astept de vreo 4 ani sa se reediteze.
RăspundețiȘtergereAh, te inteleg. Asa sunt si eu. Desi in ce priveste datul cu imprumut am mai facut mici exceptii. In ceea ce priveste ce citesc, intr-adevar, nu prea imi place sa fac rabat de la regula. Am imprumutat de la fratele meu doua carti de G.G. Marquez si chiar daca nu erau de la un strain, tot nu sunt ale mele si ma bate gandul sa mi le iau si eu candva.
ȘtergereVad ca pe site-ul Editurii Trei nu-mi spune ca ar fi indisponibila cand o adaug in cos. Nu am incercat sa finalizez comanda, caci nu am de ce. Dar pretul e cam ridicat, nu cred ca are cine stie ce reducere si eu, de exemplu, m-am cam invatat cu reducerile.
Da. Si eu sunt un obisnuit al reducerilor. Fie pe elefant fie pe librarie.net.
Ștergeream inceput si noi sa citim asta.
RăspundețiȘtergeream scris aceasta ca sa se stie.
probabil o vei gasi ca valoare peste ultimul roman al lui Haruki Murakami.
Ștergerenu stiu, da' e slăbar rău ţukuru tazachi.
RăspundețiȘtergerenu se poate spune "rabat de la regula"...
RăspundețiȘtergere"rabat" are alt sens:
Stimata Andreea Toma: se face o abatere de la regula nu un rabat.
un rabat faci cand vinzi de ex. o carte la pretz scazut... ex.: in cazul in care cineva obisnuieste sa vanda cartile la un pretz mai scump, decat cel de cumparare, am putea spune: fac o abatere de la regula si va fac un rabat (adica va vand cartea mai ieftin); in nici un caz nu se poate spune: fac un rabat de la regula...
Rabat este capitala Regatului Maroc.
RăspundețiȘtergere