luni, 25 iunie 2018

Bere ukraineană de la Tânărul Stăpân, cârnați suedezi de miel, tigaie picantă și vin din Uruguay

Acesta nu este un blog gastronomic. Nu sunt specialist și nici să nu gătiți ce vedeți aici. Doar spun povești despre mâncare și băutură. Cu toate astea una dintre colegele mele de la Resurse Umane a citit blogul, a făcut cheese cake după cele scrise de mine și a fost deosebit de încântată.

Tânărul Stăpân este foarte bolnav. A fost la doctor și acesta i-a spus că are metabolismul unui om de 55 de ani. Tânărul Stăpân se stinge încet încet. Deunăzi a primit două beri speciale (una din Moldova, una din Ukraina). Tânărul Stăpân a fost un mare băutor de bere la viața lui, dar acum totul s-a sfârșit. Mi le-a dat mie: "Bea-le tu sănătos, Gabi, că eu nu mai pot. Adu-mi doar cutiile când le termini.". Tânărul Stăpân colecționează cutii goale de bere, amintindu-și astfel de vremurile când era sănătos.

Berea din Ukraina se numește Obolon. Am cumpărat de la Lidl cârnați din carne de miel, 43 lei/kg. Surprinzător, dar sunt produși în Suedia. Pentru că sunt cârnați suedezi, îi pun la prăjit într-o tigaie de la Ikea. Perfect match. Nu am ulei de floarea soarelui, deci nu pot prepara tradiționalii cartofi prăjiți, așa că pun cartofi la cuptor cu ulei de măsline, sare, piper și rozmarin. Când sunt gata presar peste ei usturoi. Fac și o salată de castraveți. Bună masa, cârnați suedezi de miel, cartofi la cuptor cu rozmarin și usturoi și bere ukraineană. Bună berea, chiar excelentă. Mai bune ca berile românești, ori poate e doar o chestiune de psihic, gândindu-mă că e o bere dintr-o țară străină.


În ziua următoare am avut poftă de tigaie picantă și un vin bun. Tigaia picantă este un fel de mâncare foarte apreciat de mine și numit poate greșit așa. Se prepară foarte simplu. Carne de porc (cotlet îmi place mie) tăiată în cubulețe. Cam 800 grame-1 kg. Pusă în wok la prăjit, fără ulei, fără nimic, până se duce toată apa din carne. După aia o mai rumenim puțin și eventual adăugăm o lingură de ulei de măsline. Până nu e făcuta carnea de tot adaug cam 300 grame de cârnat afumat tăiați în felii și 4-5 ardei capia feliați de asemenea. Și ingredientul surpriză, fulgi de ardei jalapeno. Garnitură de cartofi prăjiți pentru că între timp am cumpărat ulei de floarea soarelui. Salată de varză albă, preferata românilor, cea mai populară salată din țara noastră. Gusturile ingredientelor se combină fericit în wok, produsul final va avea o nuanță foarte suavă de iuțeală.

Am pregătit tigaia picantă pentru a putea pune în evidență mai bine un vin deosebit de fin. Un Tannat din Uruguay. Din 2015, distins cu 93 de puncte. Nu mă pricep prea mult la punctajul vinurilor, dar iată ce spun specialiștii:
50-74 Not recommended   
75-79 Mediocre: a drinkable wine that may have minor flaws
80-84 Good: a solid, well-made wine
85-89 Very good: a wine with special qualities
90-94 Outstanding: a wine of superior character and style
95-100 Classic: a great wine

Bun vinul. Chiar foarte bun. Îmi pare bine că nevasta bea bere și pot bea eu toți cei 0,75 litri. Vin din Uruguay. De fiecare dată când vine vorba despre Uruguay, mă gândesc la Apolodor, la cum l-au găsit pescarii din Uruguay. Beau vinul in pahare cu picior ieftine de la Pepco Oltenița. 7,99 lei un set de 3 pahare. Vinul e suprem si imi provoaca o stare de bine totala.



Astea au fost mesele dintr-un week end. Nimic fancy, dar mai gustos ca în multe restaurante, cu ingredinte mai de calitate, preparate în condiții mai sigure.

2 comentarii:

  1. multă sănătate, domnul tânărul stăpân!
    dar dumneata, ce metabolism ai? ce a zis cezar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cezar nu e nutritionist. tanarul stapan a fost la nutritionisti platiti cu bani multi.

      Ștergere