miercuri, 20 februarie 2019

Adrenalina


de Eufrosin Potecă

Eu sunt Nina, Pinta și Santa Maria!” – asta spune versul celor de la Rage Against the Machine. Fundalul muzical e incendiar – Sleeep Now in the Fire! N-am apelat nicodată la substanțe dubioase pentru a trăi mai intens dar pot spune că sunt anumite melodii, anumite fraze muzicale, anumite ritmuri care mi-au luat mințile la propriu. Revoluție frate! 

Undeva în pre-adolescență am descoperit plăcerea “consumului” intens de muzică. Și n-am scăpat (nici nu îmi doresc să scap!) de ea nici acum! Dar undeva printre miile de ritmuri și senzații pe care le oferă milioanele de piese muzicale am descoperit ca sunt anumite pasaje muzicale care efectiv îmi cresc nivelul de adrenalină și simt că aș putea dărâma munții!! De la piese extrem de simple cu trei acorduri ce se repetă la nesfârșit cum ar fi cover-ul celor de la The Sonics după compoziția lui Richard Berry Have Love, Will Travel sau celebra piesă a celor de la The Kinks – You Really Got Me până la An Ode to No One a celor de la The Smashing Pumpkins, de la piese aparent liniștite ce clădesc tensiunea și explodează ulterior precum Happy Together – The Turtles până la explozii directe de agresivitate ca Maggie piesa celor de la The Exploited toate au ceva în comun: sunt surse de energie! Te încarcă instant! Și dacă îți faci un play-list de vreo oră jumate cu astfel de “energizante” pe care le asculți cu maximă concentrare, te vei simți ca Peneș Curcanul cucerind Smârdanul (Plevna sau Grivița sau ce mai zice Alecsandri în poezie... n-am găsit altă rimă)! Evident că nu am zilnic dispoziția necesară pentru a deveni “revoluționar” dar și când mă apucă....  rezultatul e unul interesant cel puțin. Mă simt eliberat. Parcă o parte din grijile și gândurile negre sau scurs în afara mea odata cu valurile de energie provocate de muzică!

Am scris această scurtă mărturisire deoarece eram curios dacă și alte specimene din rasa umană consumatoare de muzică au mai trăit senzații de genul ăsta sau eu sunt un nebun mai special ce încă trăiește liniștit printre voi.7 comentarii:

 1. Un fost mare forumist al cărui nick nu-l vom aminti spunea despre astfel de piese: "Muzică care te îndeamnă la luptă". Adică o asculți și simți că ești invincibil, că poți face orice. Sigur, fiecare avem astfel de piese. Eu cel mai adesea simt adrenalina în mașină, ascult o piesă și parcă mă văd în filme. Apăs, deși nu ar trebui, pedala de accelerație mai tare. Unele piese nu ți-ar spune nimic ție și nici nu ți-ar plăcea, sunt hituri de pe Dance FM (89.5 FM). Nu neapărat muzică de aia să te rupă în două, ci mai degrabă chill. Precum Alan Walker - Faded. E ciudat că o piesă așa liniștitoare îți bagă adrenalină în tine. N-ai idee cum merge piesa asta pe condus noaptea. Când eram mai tânăr "mă îndemna la luptă" piesa One de la Metallica, mai ales pe la versurile "I can not live....I can not die...".

  RăspundețiȘtergere
 2. atat am de zis: judgement night soundtrack

  RăspundețiȘtergere
 3. the ocean - bathyalpelagic I impasses, perkele - heads held high, 16 horsepower - poor mouth (live neaparat) sau brimstone rock, black mountain - stormy high, le tigre - deceptacon (pe care nu-l mai pot decupla de scena din Reprise in care apare), OSI - radiologue, old time relijun - indestructible life, o'death - lowtide, the sound - the fire, murder by death - comin home si altele.

  RăspundețiȘtergere
 4. Da, mai sunt si alti oameni care se manifesta cam asa insa fiecare la un alt fel de piese muzicale.Stai linistit ca esti un om normal daca asta vrei sa verifici.

  RăspundețiȘtergere
 5. Permiteți-mi să adaug Electric Light Orchestra - Mr. Blue Sky. Te umple de energie. Pozitivă.

  RăspundețiȘtergere
 6. N-am pățit încă asta, mai am vreme. Ascult muzică (Led Zeppelin, Doors, Beatles, Pink Floyd etc. ca să mă liniștesc. Nu simt că-mi vine să sar în sus și să-i tai gîtul cuiva :))

  RăspundețiȘtergere
 7. Legenda spune ca prima varianta de inscriptie de pe mormantul lui Jim Morrison a fost 'best camomile tea replacement'.

  RăspundețiȘtergere