sâmbătă, 23 martie 2013

Petru Cimpoeșu - Simion liftnicul


Cartea începe prin capitolul "De-a Scufița Roșie", unde luăm un prim contact cu doamna Pelaghia care aduce rugăciuni fierbinți Maicii Domnului, în principal pentru că se iubea în ascuns cu un alt bărbat, vecin de scară. Și-i mai avem pe domnul Toma care ascultă BBC și care este înșelat de un comis voiajor și pe domnul Ilie care a făcut afaceri imobiliare deloc profitabile, iar acum își repară motocicleta în garsonieră, pe domnul profesor de biologie Eftimie care se pare că a lăsat-o gravidă pe eleva Ciobanu Lenuța din a XII a, pe domnul Anghel care în pauza de masă vine întotdeauna acasă și dă fuga la closet. Îi avem și pe elevul eminent Temistocle, pe a sa dirigintă, domnișoara Zenovia, pe domnul Nicostrat care-i predă domnișoarei Zenovia lecții de Kama Sutra, și pe bunica Elemosina și pe domnul Ion șeful de scară. Și bineînțeles îl avem pe cizmarul Simion, coleg de bloc pe o stradă din Bacău cu toți cei înșirați până acum. Simion se blochează în lift timp de două săptămâni și începe să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu.

Este un roman inedit, cu personaje foarte diferite care trăiesc în atmosfera ce a urmat evenimentelor din Decembrie '89. Asta mi-a plăcut mult la carte, scrisă undeva în jur de anul 2000. Nu se aseamănă cu romanele anilor 2010, melancolice după comunism, evocând perioade din comunism, comparând comunismul cu timpul actual. Nu. Cartea lui Cimpoeșu se axează pe acele momente de început ale românilor în capitalism. Și stilul e bun, de om matur, născut în 1952. O literatură de cu o generație înainte față de ce citeam eu la Polirom Ego. Foarte bună cartea. Uimitoare.

7 comentarii:

  1. Eu mi-am luat cartea manata de faptul ca actiunea se petrece in orasul meu natal. O voi citi in curand.

    RăspundețiȘtergere
  2. La un moment dat vei vedea cateva trimiteri la niste statui din oras, pe care tu poate le cunosti mai bine. In rest cred ca actiunea se putea petrece oriunde.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cate ori citesc o carte in care actiunea se petrece in locuri pe care le cunosc, am un sentiment aparte. Sper sa fie asa si de data aceasta. Multumesc ca mi-ai amintit de carte.:)

      Ștergere
  3. vreau de mai multa vreme sa recitesc aceasta carte. nu retiu din ea decat o scena cu dezvelirea unei statui. faptul este real, tin minte foarte bine ca am vazut la tv chestia asta. or fi doojde ani de atunci.

    exerciţ de imaginaţie- sa fi citit o carte pe vremea lu tovarasu' ceausescu si sa iti fi dorit sa asculti un cantec la care se facea referire acolo. tataie, cate aventuri ai fi avut pana sa faci auditia respectiva! ai putea scrie o schita pe tema asta.

    http://www.romlit.ro/bi_fii_postmoderni_altfel_nu_ne_primete_n_nato

    RăspundețiȘtergere
  4. Se mai vorbeste si despre o alta statuie, a lui Vasile Roaita, care cica a stat multa vreme pe undeva pe langa gara din Bacau.

    In copilarie cred ca mergeai la mare in statiunea Vasile Roaita.

    RăspundețiȘtergere
  5. nu. mergeam in statiunea carmen sylva.

    RăspundețiȘtergere