Republica Populară Democrată Coreeană. Cea mai minunată ţară din lume. Jun Do creşte la orfelinatul "Lungile zile de mâine", al cărui director este chiar tatăl său. Este un băiat sârguincios şi dovedeşte asta în armată, în luptele din tunelurile aflate sub celebra zonă demilitarizată care desparte Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Avansează şi participă în misiuni de răpire a cetăţenilor japonezi. Apoi e dat la şcoală, învaţă limba engleză, ajunge telegrafist pe un vas de pescari, iar mai târziu pleacă într-o misiune diplomatică în ţara duşmană, Statele Unite ale Americii. Aici se schimbă ceva, iar Jun Do nu se mai întoarce acelaşi. Aceasta este prima parte a romanului, numită Biografia lui Jun Do. Partea a doua a cărţii, numită Confesiunile Comandantului Ga este o imensă surpriză. Este un fel de Talentatul Domn Ripley pe fundalul Coreei de Nord. Acţiunea te lasă fără suflare şi este expusă cititorului din mai multe unghiuri. Povestesc pe rând un anchetator de la Divizia 42, naratorul care îl urmăreşte îndeaproape pe Comandantul Ga şi, nu în ultimul rând, difuzorul pe care orice cetăţean al celei mai minunate ţări din lume îl ascultă în propria casă, la metrou sau în atelierul de lucru.
O carte subtilă, metaforică, o poveste plină de culoare care descrie într-un mod aparte viaţa nenorocită din Coreea de Nord. Iubitul Conducător, Kim Jong-il este unul dintre personaje. Cartea este presărată de momente deosebit de pitoreşti. Să dăm câteva exemple. Marinarii unei nave de pescuit aparţinând RPDC găsesc în apele internaţionale sute de pantofi de sport Nike, probabil dintr-un container căzut în mare. Îi pescuiesc şi îi pun la uscat pe întregul vas. La un moment dat avem imaginea unui marinar purtând doi Nike desperecheaţi de culori diferite. Un alt frumos tablou regăsim în micuţul apartament cu o cameră dintr-un oraş de provincie, cu Jun Do şi o femeie îmbrăcată într-o rochie galbenă. Sexualitatea se află în natura umană, aşa că întâlnim sexualitate chiar şi la nord coreeni. Imagini triste dar frumos zugrăvite găsim şi la Phenian, unde se petrece a doua parte a cărţii. Din casele mahărilor de pe deal probabil se vede frumos oraşul în care luminile sunt stinse pe rând, pentru economie. Întreg oraşul doarme cufundat în beznă, iar în buncărele aflate la mare adâncime se petrec întâmplări pe care cetăţeanul de rând nu ar dori să le trăiască.
Avem de a face cu o carte de ficţiune, dar sunt sigur că descrie cât se poate de real situaţia RPDC. Adam Johnson a dat dovadă de genialitate, portretizând o lume dominată de frică din care răzbate dragostea şi curajul unui personaj aparte, Jun Do care de acum face parte din personajele celebre şi iubite ale literaturii universale. Premiul Pulitzer 2013. Probabil în viitor vom avea o ecranizare foarte premiată după această carte. Un roman pe care l-am început în noaptea de Anul Nou şi care are şansele să fie cartea anului 2014 în topul meu personal. Aşă am păţit cu cartea începută la Revelionul 2011, a devenit cartea anului.
waw, vis-a-vis de coincidenta! tre' sa ai grija de-acu' ce citesi in noaptea dintre ani! cat despre " Povestea lui Jun Do" se vede ca ti-a placut si ca te-a impresionat!
RăspundețiȘtergerefoarte mult m-a impresionat. recomand tuturor cu mare caldura aceasta carte. Jun Do este un personaj care iti ramene la inima la fel ca Atticus Finch.
Ștergere