Există pe youtube un filmuleţ cu lansarea acestei cărţi la Gaudeamus 2012. Vă invit să-l căutaţi şi să o vedeţi acolo pe Alina Nedelea. Printre altele, la respectiva lansare s-a spus că romanul se citeşte dintr-o suflare. Aşa am făcut şi eu. L-am citit dintr-o suflare, sperând să se termine mai repede şi să pot trece la o altă carte, pentru că Şoseaua Căţelu 42 nu mi-a plăcut absolut deloc. De ani buni nu am citit o carte care să mi se pară atât de slabă. Este scrisă pe un ton pueril, simplist, parcă aveam în faţă un blog oarecare scris de un cocalar care nu stăpâneşte prea bine exprimarea. Probabil Alina Nedelea îşi povesteşte viaţa, care nu are foarte multe lucruri ieşite din comun. Totuşi putea face cartea interesantă dacă apela la un specialist care să pună în pagina totul altfel. Alina creşte pe Şoseaua Căţelu (actuala Câmpia Libertăţii, adică strada care uneşte Bulevardul Basarabiei de Bulevardul Liviu Rebreanu), învaţă la Şcoala 69 (denumită în partea locului drept "şcoala de hoţi", o şcoală slabă în comparaţie cu Şcoala Generală 75 care se află la o distanţă de 200 metri), e marcată de sărăcia din comunism şi e mereu înfometată (descrie comunismul cu un sarcasm gratuit), în timpul liceului avortează de câteva ori, mai târziu joacă ruletă prin casinouri şi întreţine raporturi sexuale cu diverşi bărbaţi necunoscuţi pentru bani (adică se prostituează), intră la UNATC, emigrează în Italia. Multe românce au făcut ce a făcut ea şi multe o fac în continuare. Şi de asta nu m-a atras cartea, dar totuşi cred că un stil diferit de abordare ar fi făcut-o mai plăcută.
Am regăsit şi câteva inadvertenţe în roman. Autoarea spune că s-a născut pe 23 februarie 1975. Povesteşte despre ceremonia în care este făcută pionier şi spune că în ziua respectivă a explodat Cernobâlul, deci ne aflăm pe 26 aprilie 1986. Aşadar Alina avea 11 ani şi era în clasa a V a ! Nu e bine, pentru că pionier erai făcut în clasa a II a, nicidecum în clasa a V a. Apoi la pagina 119 spune că tocmai a împlinit 21 de ani, iar la pagina 120 la câteva zile după evenimentul de la pagina 119 spune că este anul 1995. Nu avea cum să aibă 21 de ani. Merge la Londra şi stă numai în magazine, iar la întoarcere se roagă să se prăbuşească avionul cu ea, pentru că nu e şi România o ţară la fel de frumoasă. Păi de unde ştie că Anglia e frumoasă dacă a vizitat doar magazinele? De asemenea nu cred că a făcut turism în România ca să ştie dacă e frumoasă sau nu. Mai aflăm din carte că a fost cea mai bună elevă din şcoală şi comandant pe unitate cu şnur albastru. Apoi prin liceu aflăm că a făcut mai multe avorturi, mai târziu se ia cu băutura, cu prostituţia. Păi e ciudat, pentru că deobicei comandanţii ăştia pe unitate erau copii deştepţi, învăţau puternic, mergeau la olimpiade, erau cuminţi. Comandanta noastră de unitate din şcoala unde am învăţat era o fată foarte sfioasă cu rezultate excelente. Cred că nu a făcut sex până la căsătorie. În sfârşit, astea sunt doar concepţii d'ale mele. De asemenea nu prea văd legătura între coperta cărţii şi conţinutul său.
Unele faze din carte chiar m-au scârbit profund. Scriitoarea probabil le-a văzut ca fiind amuzante. De exemplu merge Alina cu încă o prietenă la un bairam. Prietena ei se cacă şi observă că ori de câte ori trage apa nu se duce căcatul din WC. O cheamă pe Alina şi se gândesc ele două să ia căcatul şi să-l bage în geantă şi să plece cu el de acolo, ca să nu vadă şi alţii şi să râdă de respectiva prietenă. Pur şi simplu mizerabil! Cred că doar bolnavii psihic apreciază aşa literatură.
Cartea a avut şi ceva bun în ceea ce mă priveşte, pentru că am făcut o plimbare prin zona Şoseaua Căţelu. Mi-am amintit de locurile respective, am vizitat Şcoala 69 (actualmente s-a transformat în liceu), Şcoala 75, Biserica Căţelu. Am copilărit foarte aproape de această zonă şi m-am bucurat să o revăd. Pe pagina blogului de facebook găsiţi câteva poze. Am găsit chiar şi blocul de pe Şoseaua Căţelu nr. 42.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu