joi, 17 ianuarie 2019

Amintiri muzicale

Sunt unele melodii care ne amintesc de ceva anume, de o persoană, de o întâmplare, de o întreagă situație. Și nu neapărat cele amintite au legătură cu piesa noastră, dar noi când o ascultăm, întotdeauna fix la respectiva situație/persoană ne gândim. Câteva dintre piesele mele:

Rolling Stones - Angie. Eram la Budapesta, împreună cu nevasta la o pensiune oarecare. Ne-am trezit dimineața devreme pentru a prinde cât mai mult timp de vizitat în oraș. Ne-am dus la sala de mese, iar ușa de la bucătărie era deschisă și o vedeam pe cea care ne prepara omleta. Asculta "Angie" la radio și fredona în timp ce avea grijă de tigaia de pe foc. O unguroaică în jur de 35 de ani, dar voluptoasă, ca toate unguroaicele. Era și un bufet suedez acolo și îmi aduc aminte că puteai bea sifon dacă doreai. Sifon cum era și pe la noi la începutul anilor '90, cap pus pe o sticlă de plastic de 1.5 sau 2 litri.

Deep Purple - Child in Time. Tot în străinătate, de această dată în capitala Bulgariei, Sofia. Intru într-o librărie și se auzea această piesă dată destul de tare. Cei doi vânzători, băieți pe la 25 de ani, savurau din plin piesa. Pe bună dreptate! Mi-am făcut de lucru în magazin până s-a terminat melodia.

The Doors - People Are Strange. În 2007 am vizitat o fată cunoscută pe internet. Acasă la ea, în orașul Arad. Avea un sistem de sunet profesionist. Am băut vin roșu, am mâncat cârnați semi-afumați, iar ea a dat play la această piesă excepțională, care se potrivea foarte bine cu momentul.

No Doubt - Don't speak. Balul de absolvie al liceului, 1997. S-a organizat un concurs de dans, cum probabil se obișnuia la astfel de evenimente. În urma tragerii la sorți am picat cu o fată numită Monica. Eu sunt un dansator execrabil și i-am năruit și fetei șansele la o calificare în faza superioară a competiției. Nu ne-a votat nimeni, deși am încercat să dansăm pe această frumoasă melodie a celor de la No Doubt.

The Jimi Hendrix Experience - All Along The Watchtower. Orice ar fi, piesa asta mă duce cu gândul numai și numai la intro-ul jocului MAFIA III. Atât pe mine, cât și pe copiii mei. O am chiar și ring tone la telefon de vreo doi ani. Toți trei, eu și copiii, exultăm când auzim melodia și ne pregătim de noi aventuri alături de Lincoln Clay.

Iggy Pop - The Passenger. Îmi amintește de foștii colegi de la "corporație" și de frumosul team-building făcut în 2007 la Vama Veche. Am dansat cu toții pe plajă, am băut tequila și la un moment dat a fost și această piesă care mi-a rămas în minte. Am dormit în cameră cu bietul Sorin, care avea să moară nouă ani mai târziu, la doar 36 de ani. Pasageri prin viață, asta suntem.

Counting Crows - Mr. Jones. Ei bine, piesa asta îmi amintește de Ciuc, colegul meu de liceu. Îl știți, e băiatul care a muncit doi ani în Germania și a povestit pe blog experiența sa. Când eram în liceu îmi spunea că asta e melodia lui preferată din toate timpurile. Ciuc cunoștea multă muzică pe atunci, având în cameră chiar și un poster cu Alanis Morissette. De asemenea știa să cânte la chitară imnul URSS.

Neil Diamond - Song Sung Blue. Piesa asta îmi aminteșe de un băiețel de 5 ani, care stătea cuminte pe canapea și asculta cu foarte mare interes tot albumul lui Neil Diamond și mai cu seamă această piesă. Pe repeat, de 100 de ori. La pick-up Tesla, Made in Czehoslovakia. Eu eram acest copil.

Sunt oameni care mi-au deschis ochii asupra muzicii, mi-au dat de-a lungul anilor multe melodii și chiar albume întregi care mi-au format noi gusturi, însă cu toate acestea nu-mi amintesc de ei ascultând o piesă anume. Eufrosin Potecă, Aliosha, piskeshu, krapulax, multă lume de pe forumul fanclub. Radiohead - Live on Le Reservoir 2003, un video cu show live al trupei bitanice pe care mi l-a adus Eufrosin Potecă cândva, iar eu l-am savurat alături de piskeshu, bând  2-3 sticle cu vin bun, într-o noapte în apartamentul acestuia din urmă, în Cartieul Zorilor, Cluj Napoca. The Smiths - There is a light that never goes out, probabil piesa mea preferată all time, aflată de la un forumist numit SatyR, un băiat ciudat dar excepțional cu care n-am mai vorbit de peste 10 ani.

Sunt mult mai multe de spus, dar mă opresc aici. Dacă aveți piese care vă amintesc de cineva sau ceva, sunteți liberi să scrieți un comentariu și să povestiți.

5 comentarii:

  1. Charlie Chaplin - this is my song
    N.Kirkulescu - moment muzical
    - sunt piesele cu care asociez copilaria, cele doua fiind piese de generic ale emisiunilor 'Telecinemateca' si "Teleenciclopedia'. Inca le mai ascult cu drag.

    Kaoma - Lambada
    - vrei, nu vrei, e primul megahit de dupa caderea comunismului. O asociez cu atmosfera aia unica din 1990, cand toti erau entuziasti la tot ce e modern. O asociez si cu primul nostru televizor color, cumparat tot in '90

    Ace of Base - all that she wants
    - serbarea din clasa a IV-a. Fetele erau suparate ca baietii nu vor sa danseze. Baietii erau suparati ca fetele au pretentia asta. Dra invatatoare (cea mai tanara din scoala) era suparata ca nu ne intelegem intre noi.

    Queen - innuendo
    - prima mea caseta cumparata si prima piesa de pe album.
    Tot din anii '90, caseta pirat, luata de la un chiosc din intersectia Delfinului.

    Metallica - unforgiven
    - clasa a VII-a. Pana atunci (din lipsa de informatii) credeam ca Metallica e ceva cu sunete dure si urlete. Cand am auzit piesa asta am devenit fan instant.

    Costi si Minune - Ooooooooooo viata mea
    - piesa asta mi-a otravit anii de liceu. O ascultau toti mocofanii si e si piesa cu care manelistii au intrat pe "usa din fata". Pana atunci era doar muzica de tigani, ascultata pe la tarabe - din '99 au inceput sa fie invitati la toate emisiunile.

    2PAC - if i die 2night
    - prima piesa de pe singurul album hip-hop cumparat de mine. Sub influenta baietilor de la bloc. In mai putin de un an m-am plictisit de hip-hop (si de cel strain si de cel autohton).

    Brian Adams - have you ever really...
    - o petrecere costumata iarna la munte. Dupa ce s-au culcat majoritatea, am ramas doar vreo 6 persoane la o cantare cu chitarile tarziu in noapte. Cand un amic a inceput sa cante piesa asta, am zis in gluma catre o fata (una superba, cu o rochie rosie si aripi de ingeras pe spate) "hai sa dansam". M-a luat de mana si am dansat lipiti unul de altul vreo 7 minute (ca-i lunga piesa). Din pacate, n-am mai vazut-o pe fata-ingeras de atunci :/

    Carlos Gardel - por una cabeza
    - cantata la acordeon de un pustan talentat pe o plaja semi-pustie.
    Tot cu dans, de data asta cu o fata (din Chisinau parca era) goala-pusca (tot o aparitie meteorica - n-am mai vazut-o de atunci)

    Georges Delerue - Le Mépris
    - piesa care ma rascoleste cel mai mult. Auzita in filmul cu acelasi nume, in care Brigite Bardot face plaja si inoata goala cam tot timpul. Film vazut la cinema in aer liber intr-o vara.

    Mylene Farmer - l'amour n'est rien
    - daca tot vorbim de goliciuni, e piesa in care Mylene face un striptease complet. E deasemenea si piesa cu care am descoperit muzica franceza

    Annalisa Scarone - una finestra tra la stelle
    - trebuie amintita si piesa cu care am (re)descoperit muzica italiana. La noi nu difuzeaza nimeni asa ceva.

    Vangelis - petit fille de la mer
    Bregovic - lullabye (regina margot)
    - doua piese perfecte pentru chitara clasica. Niciodata nu m-am plictisit de ele.

    Ceaikovski - june (din ciclul 'lunile anului')
    Debussy - clair de lune
    - din tot ce am invatat pana acum sa cant la ieftinul meu pian electronic, astea doua imi plac cel mai mult

    ...............
    Astea mi-au venit cel mai repede in minte.
    Evident ca mai sunt zeci, dar nu vreau sa sap in memorie - prefer sa las comentariul asta spontan.

    RăspundețiȘtergere
  2. Smokie - Living Next Door to Alice, It's Your Life, etc.
    - Prin anii '80, pe când ai mei părinți erau foarte tineri, organizau petreceri la noi în casă cu prilejul unor sărbători sau aniversări sau pur și simplu. Invitații erau prieteni de-ai lor și rude. Se mânca, se bea și se dansa. Iar dansul era invariabil început cu o selecție dintre piesele celor de le Smokie. Lumea se distra altfel atunci....

    Radiohead - Planet Telex
    - Prin clasa a IX-a sau a X-a am pus mâna pe o casetă cu albumul The Bends al celor de la Radiohead. L-am bătut mult la cap pe un coleg de la o altă clasă să mi-o împrumute ca să o pot copia. Și în ziua în care țineam fericit caseta în mână, într-o pauză, colegul meu de clasă Andrei îmi cere caseta, se uită la lista pieselor și îmi spune: "Hmm, asta sună interesant, Planet Telex!" I-a plăcut titlul. Trebuie precizat că Andrei nu era un mare consummator de muzică. Iar Radiohead nu erau pe gustul lui oricum. Câțiva ani mai târziu, la vârsta de 21 de ani, Andrei murea înecat în bazinul de la Dinamo.

    The Righteous Brothers - Unchained Melody
    - Bunica mea asculta această piesă la Radio Romantic și habar nu avea cum se numește sau cine o cântă. Și de câte ori o vizitam mă întreba: "Oare cine cântă melodia aia cu 'Oooooo, a aaaaa' ?" Mă bufnea râsul și îi explicam că am nevoie de ceva mai multe informații pentru a o putea ajuta. Până într-o zi când eram la ea, radioul era pornit și au difuzat melodia. Fiat lux! S-a lămurit misterul! Apoi cand a căzut la pat și era aproape de final îi mai puneam melodia asta și tare se bucura.

    Și lista ar putea continua.... dar poate altădată......

    RăspundețiȘtergere
  3. A Perfect Circle - 3 Libras, îmi aduce aminte de o fată creață, foarte drăguță căreia îi făcusem curte o vreme.

    Three Days Grace - I hate everything about you, de pe vremea liceului, când o fată, până atunci oarecare, o asculta pe o bancă alături de mai mulți colegi de-ai ei, iar eu cu nişte prieteni, beți fiind, ne-am băgat în seamă. Aveam s-o conduc pe fata asta până acasă în acea noapte, iar 1 an mai târziu îmi devenea iubită.

    Pearl Jam - Corduroy, îmi aduce aminte de tata.

    Alter Bridge - Watch over you, mama.

    Roy Orbison - In Dreams, pentru memorabila scenă din Blue Velvet.

    Guano Apes - Lord of the boards, am dansat mai mulți la grămadă ca nebuni într-un club.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vrem sa stim toata povestea cu iubita. De ce abia dupa 1 an? Ce s-a intamplat pana in prezent?

      Ștergere
  4. Un an pentru că eram m7lt prea timid la vremea aceea, ca să nu zic speriat de bombe, dar cred că e normal la aproape 16 ani.
    M-a căutat ea pe răposatul şi deloc regretatul Hi5! dându-mi un mesaj pe care nu l-am văzut decât după vreo 2 luni. Foloseam YM pentru chat, ce să fac?
    A fost mai greu, dar după ce m-am urnit a fost mai bine.
    Degeaba. Am fost mult prea necopți, iar mirobolanta poveste de iubire avea să se termine după niciun an într-o tabără la mare. Pe vreme aia, îmi plăcea să cred că era testul suprem într-o relație. Dacă treceai acel hop, te puteai vedea bunic.
    În prezent ea e în Anglia, eu tot pe meleagurile noastre minunate.
    Interesant e că am palavragit în urmă cu un an pe messenger, depanând amintiri, formulând regrete tardive şi construind apologia prostiei noastre.
    Regret să dezamăgesc, dar nu e ca la Hollywood; nu rămând cu fata, ci doar cu regretele.
    Morala: iubiți măcar o dată în viață o unguroaică!

    RăspundețiȘtergere