miercuri, 28 decembrie 2022

Simple Man vs. Always Somewhere

  • Lynyrd Skynyrd - Simple Man
  • Scorpions -  Always Somewhere

Sunt un avid ascultător YT Music. Conectez telefonul prin bluetooth fie la combina audio, fie la sistemul audio al autoturismului. Caut o piesă, apoi inteligența artificială îmi generează liste întregi de melodii pe baza gusturilor mele. Ascult muzică cu mare bucurie. Mi-au fost supuse atenției și piesele de mai sus, sunt extraordinare, le-am ascultat de mai multe ori, până mi-am dat seama că linia melodică a lor este identică. Chiar asemenea furt? Scorpions au scos piesa ulterior. Ciudat pentru o formație de asemenea calibru.

20 de comentarii:

  1. Inteleg ideea de cover (cand o trupa aduce un omagiu alteia preluand o piesa si e totul oficial) dar plagiatul chiar e o mizerie !!

    Daca as fi muzician mi-ar fi rusine sa ma laud ca "vaaai ce compozitor sunt eu - si ce piesa tare am scos" ..si piesa sa fie munca si creatia altuia !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tu asculți la dinte albastru, dar știu eu o colegă de-a ta căreia îi dau concerte private Scorpions și Lynyrd, la ea în budoar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Rușine! Două trupe exclusiv masculine, albe. Meriți să fii condamnat la viață beșnică, nu veșnică, în aplauzele feministelor de pe hi5 și myspace!

    RăspundețiȘtergere
  4. îmi plac mult ambele piese. nu mi-am dat seama până azi dă similaritate. văd că sunt comparații pă youtub.
    here's another one 4 u: introurile dă ghitară la king of holy wood (eagles) și single handed sailor (dire straits).

    RăspundețiȘtergere
  5. Au fost cateva discutii pe net pe subiectul asta.
    Si artistii nostri s-au pretat la a prezenta compozitiile altora ca fiind ale lor.

    Sunt deja celebre hiturile Iris cu originalitate zero:
    - somn bizar (cu teme luate de la Metallica - until it sleeps)
    - de vei pleca (facuta dupa Whitesnake - we wish you well)
    - sa nu crezi (facuta dupa Thin Lizzy - don't belive a word)
    - trenul fara nas (copiata dupa Judas Priest - running wild)

    La fel Cargo:
    - doi pasi (copiata dupa Scorpions - Can't live without you)
    - apocalipsa (copiata dupa Led Zeppelin - Kashmir)

    La fel multe alte trupe si hituri (si din anii '90 si din anii 2000 cu valul de trupe de rock alternativ care copiau nonstop dupa Nirvana, Pearl Jam etc.).

    Si nicaieri pe albume nu e mentionat ca ar fi coveruri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și să nu uităm că până și marea formație Phoenix are un cântec cu numele Mugur de fluier, creditat Nicolae Covaci / Victor Cârcu, pe albumul cu același nume din 1974, care seamănă foarte bine cu Christmas Song compusă de Ian Anderson ce apare pe fața B a single-ului Love Story din 1968 al formației Jethro Tull aflate atunci la debut.

      Ștergere
    2. Și pentru că tot s-a pomenit numele Nirvana, nici ei nu sunt străini de „inspirat” de la alții. Come as You Are are un riff similar cu Eighties de la Killing Joke iar despre Smells Like Teen Spirit chiar Kurt Cobain spunea că are un riff inspirat din melodia More Than a Feeling a celor de la Boston.

      Ștergere
    3. Nirvana au cântat și câteva coveruri, nu? The man who sold The World, Lake of fire....

      Ștergere
    4. ideile circulă și se reciclează. exemplele sunt mult prea multe pentru a mai continua. până la urmă sunt doar 7 note mititele, cum ar dzice marius țeicu (eu credeam că sunt mai multe, că mai sunt alea 'de jos', 'de sus', etc). eu 1 am fost amuzat de povestea plagiatului de pe cel mai recent album yes. geoff downes a luat o temă, câteva note mititele, de pe o bandă unde înregistrase câteva chestii în anii 70, dar uitase, și nu pun uitase între ghilimețe, că pe banda aia erau și riffuri compuse de alt om (unul de la curved air, care le-a și folosit pe un album solo). în final, omul a primit creditele de coautor la piesa asta, the ice bridge, din păcate singura mișto de pe album.

      Ștergere
    5. Uniunea Compozitorilor31 decembrie 2022 la 10:45

      Nu sunt 7 note, sunt 12 !! Iar in sistemul arab de muzica sunt 24 !!
      Plus ca exista peste o suta de scari muzicale (cele 5 comune, dezvoltate in Grecia Antica, plus cele traditionale - specifice fiecarui popor).

      Si mai exista PAUZELE dintre note, si DURATA notelor (la fel de importante ca notele in sine).
      Deci se poate face muzica originala sute de ani de acum incolo, fara a fi nevoie de furtisaguri.

      Ștergere
    6. e 2023 si unul dintre cei mai mari, peter gabriel, a dat drumul unui nou cântec, panopticom. unii zic că seamănă pe ici pe colo, pe la refren, cu acel la-la-lai din the boxer. eu zic că tot țeicu (sau să fie ion cristinoiu ori mihai constantinescu?) are dreptate- 7 note mititele.. (mă rog, 12 note, pauze, durate..). și mai zic- bravo, peter gabriel! excelent!

      Ștergere
  6. Să nu uităm nici de Vank - Regele șoselelor, un furt mizerabil după Sublime - Santeria.

    RăspundețiȘtergere
  7. Avem si din lumea hip-hop o lista impresionanta de furaciuni:
    http://lumea-e-mica.myforum.ro/furaciuni-in-muzica-vt163.html

    Ca doar nu erau in stare niste baieti care mancau seminte in spatele blocului sa devina brusc compozitori de piese :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Uniunea compozitorilor30 decembrie 2022 la 22:10

    Și în muzica TRAP se practică plagiatul !!

    Ritmul hrrr-mrrr-prrrr-pârț al lui KillaFonic a fost copiat și de Zanni pe 3 piese.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai piesele trap sunt toate la fel.

      Ștergere
    2. Nu sunt. Unele sunt Prrr-mrrr--hrrr-pârț. Și flatulențele au variațiuni pe aceeași temă. Ce naiba!

      Ștergere
  9. dimineața îi mai ascult pe băieți la radio. după știrile de ora 7 dau câte un cântec by request și vor să pară rebeli, așa, ia uite ce cântece dăm noi, nu ceea ce se regăsește într-un playlist obișnuit. acu, nu vă gândiți că bagă moby grape sau brand x. mai mult de thunderstruck nu reușesc. e, și azi aud niște acorduri de ghitară...văleu, zic, au băgat lynyrd skynyrd- simple man la radio, ce tare! uitasem de acest articol de la finele anului trecut! erau scorpionii, desigur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. azi au băgat băieții maiden- teama de beznă. la 7.15 am. sunt pe drumul cel bun, e un mic pas în afara mainstreamului, zic eu. sigur, vor urma iar câteva hituri eurodance din anii 90, dar poate până la anul nou o să ajungem să ascultăm ceva și mai puțin comercial decât azi.

      Ștergere
    2. no, ieri au băgat băieții mike constantinescu (rip)- o lume minunată. ce să mai zici? contextul fiind meciul cu andorra, cu tribunele pline de copii. 20000 de copii care au fost privați de plăcerea de a vedea 2 sferturi de finală la cupa mondială de rugby. azi au băgat una dintre cele mai mișto piese comerciale ale anilor 90- united cu prince ital joe (rip) și marky mark. da, fraților, acum vreo 30 de ani când cântau ăștia 'maybe one day we'll be united', chiar credeam că asta s-ar putea întâmpla curând. în fine... după aia, mare surpriză- au băgat me and my arrow cu harry nilsson (rip), contextul... nu contează, a venit cumva vorba de oblio

      Ștergere