marți, 13 august 2024

Paris 2024

Paris 2024, o ediție la care m-am uitat foarte mult, poate cel mai mult de la Beijing 2008, când cititorii blogului meu știu dintr-o postare că mi-am luat concediu special pentru Olimpiadă. De această dată am urmărit Jocurile Olimpice alături de fiii mei și câteodată chiar și de nevastă. Pentru mine și nu numai sportul rege la Olimpiadă este atletismul. În fiecare seară am fost pe Eurosport alături de legendarul Cosmin Cernat, care nu doar este un comentator priceput la atletism, dar are și un stil foarte plăcut, apropiat cu telespectatorul, comentează ca pentru prieteni. Pentru mine cel mai frumos moment al JO a fost cel al ștafetei de 4x400 mixt, cu absolut fabuloasa Femke Bol pe ultimul schimb, aducând aurul pentru Țările de Jos. Nu am văzut niciodată o asemenea revenire. M-am bucurat foarte mult și pentru Sifan Hassan, cu tripla ei de la 5000, 10000, maraton, chiar dacă nu l-a egalat pe Emil Zatopek, care în '52 la Helsinki a luat aur la toate cele trei probe. Mai țineți minte reclama din anii '90  la Adidas cu Emil Zatopek de pe Eurosportul de limbă engleză? M-am bucurat mult și de aurul de la 100 femei cucerit de o atletă din Santa Lucia, la fel și de aurul la 200 al lui Tebogo, favoritul fiului meu cel mic. Au fost foarte multe surprize în concursul atletic, la fel ca și în cel de gimnastică artistică. Două medalii de aur pentru Philipine, medalie de aur pentru Algeria, medalii pentru Italia, erau de neconceput pe vremea când eu mă uitam la gimnastică an de an. Am urmărit finala de la sol fete alături de nevastă, iar după exercițiul Sabrinei Voinea, amândoi eram siguri că va lua aur. Absolut ireal cum au pierdut chinezii medalia de aur la echipe băieți, cu ultimul chinez căzând de două ori de la bara fixă. Un fapt inedit pe care l-am observat în concursul de gimnastică fete este că în prezent gimnastele nu mai sunt niște copii ca pe vremuri, ci femei în toată firea, unele trecute bine de 20 de ani. Înaintate în vârstă, mari la corp, s-au schimbat multe.

Ne-am bucurat o țară întreagă pentru David Popovici, care a oferit două finale absolut superbe, dar la înot mi-a plăcut foarte mult și de irlandezul care a câștigat 800 liber. La festivitatea de premiere părea un băiat simplu, un tocilar, cu ochelarii ăia pe nas. L-am ascultat cu drag pe Narcis Șelaru la competiția de haltere, se comporta de parcă comenta finala Campionatului Mondial de Fotbal. Bună performanță a avut Mihaela Cambei. M-am uitat la canotaj în comentariul lui Sorin Hobana, care probabil comenteza Olimpiade începând cu Barcelona '92. M-am uitat la basket, doar la meciurile Team USA, în comentariul extraordinarului Emil Hossu Longin. Singura victorie americană care m-a bucurat. KD de 4 ori campion olimpic. Pentru Chef Curry niciun epitet nu este de ajuns. Mi-a părut rău pentru pugilista noastră, Lacrămioara Perijoc. Așteptam o medalie de la ea, dar a fost greu cu mongola. Am urmărit, datorită aplicației Max, câteva meciuri de badminton pur și simplu galactice. Nu aveți idee cum se joacă acest sport la nivel înalt, noi suntem obișnuiți cu schimburile de fluturași atunci când mai mergem pe la pădure. Nu, ăla nu este badminton. La Paris am descoperit un sport superb, rugby în 7. Minunat!

Mi-a părut rău că nu am urmărit foarte mult voley, mai mult box (cum să ia Cuba doar două medalii, iar Uzbekistan 5 medalii de aur?) și deloc lupte (unde l-am avut pe cubanezul de la 130 kg cu a 5 a medalie la a 5 a Olimpiadă). Mi-au plăcut mult ceremoniile, atât deschiderea (mai puțin fazele cu gay) cât și închiderea (foarte reușit concertul de la Pacific cu RHCP, Snoop Dogg, Dr. Dre, Billie Eilish). 

Frumoasă Olimpiada. Ne-a mai scos puțin din mizeria cotidiană, parcă a fost și puțin mai răcoare pe timpul jocurilor. Deja îi simt lipsa. 


20 de comentarii:

  1. Și Titina a fost cuprinsă de spiritul olimpic !!
    Și-a cumpărat un podium mare (de marmură) și câteva medalii (de aur masiv, nu sărăciile alea cu bucăți de fier de la Paris) și și-a organziat acasă propriile competiții.

    S-a dat huța-huța cu cercul ?
    Imediat și-a acordat singură nota maximă, și s-a cocoțat pe podium cu medalia de aur la gât !!

    S-a bălăcit în piscină ?
    Medalie de aur la înot, cu flori și felicitări.

    A sărit peste o stivă de bancnote ?
    Medalie de aur și la atletism.

    RăspundețiȘtergere
  2. da nu e cam gay să te uiți la gimnastică artistică? oricum, nu e perfect bărbătesc, neahhh

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Confunzi cu gimnastica ritmică. Panglică, cerc, măciuci...

      Ștergere
    2. nu, zic dă aia cu cal (cu mânere), cu parapule egale sau nu...îi zicea gimnastică sportivă pă vremuri. aia cu măciuci era artistică. acu mi se pare că prima se cheamă artistică, a doua e ritmică. dă parcă prima ar fi aritmică. sau disritmică

      Ștergere
    3. Campionatul de opinii14 august 2024 la 15:34

      Păi hai să ducem discuția într-o direcție HETERO:
      Mai exact să vorbim despre cele mai atrăgătoare sportive de la jocuri !!

      Că tot a fost menționată olandeza Femke Bol: ea și colegele de la ștafetă medaliate cu aur, superbe toate patru.
      Ukraineanca de la săritura în înălțime (Yulia 'numaistiucum'), olandeza Else de la sărituri în apă, elvețiencele de la volei pe plajă - toate senzaționale.

      Ștergere
    4. Nu, la 4x400 feminin, Țările de Jos au luat argint, fiind învinse clar de americance.

      Mie mi-a plăcut de basketbalista Kelsey Plum. Mereu cu zâmbetul pe buze.

      Ștergere
    5. a, nu am văzut prea multe tipe. mai mult la atletism am văzut probe feminine. din ce-am văzut mi-au plăcut alina rotaru și bernadette szocs, care desigur nu e la atletism. da, și ucrainiana de la înălțime.

      Ștergere
    6. Campionatul de opinii14 august 2024 la 19:21

      Căpitana Belgiei la baschet, Emma Meesseman.

      Italianca Sofia, de la gimnastică ritmică (bine, acolo cam toate sunt frumuseți).

      Finalistele de la escaladă (mai ales austriaca de pe locul III), poloista slovacă (dar care joacă pentru Ungaria) Natasa Rybanska.

      Ștergere
  3. în aplicația de pe mobil mi-am setat ca sporturi de urmărit: atletism, ciclism, rugbysm, break dance și basketballism. am mai dat cu ochiul și la altele, desigur. aș fi dorit să mă uit măcar câteva secunde la fiece sport. dar uite, n-am văzut absolut deloc golf, surfing, pentatlon, yachting, triatlon, poate și altele...mă rog, nici înot sincron sau ciclismă bmx, dar acu să nu desfacem fiecare disciplină în toate rămurelele. întrebări- e adevărat că la olimpiadă doar la box n-au voie profesioniștii? există profesionism la haltere, la canotaj, la tenis de masă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentatlon? M-am uitat pe wiki să văd ce e. Interesant.

      Break dance? Probabil la LA28 vor băga wrestling. Să-i vedem pe John Cena și Stone Cold.

      Ștergere
    2. Obiceiuri americane13 august 2024 la 22:44

      Nu doar wresling, dar și un sport foarte popular în SUA:
      concursul de cine mănâncă mai mulți cârnați (hot-dog) într-un minut !!

      Va fi sigur probă olimpică în 2028 !!

      Ștergere
    3. și futbolul mi l-am pus la favorite, uitasem. dar nu prea m-am uitat.

      Ștergere
  4. Campionatul de opinii13 august 2024 la 22:23

    Ce mi-a plăcut:
    - Curry în ultimul sfert al finalei la baschet
    - meciul sârbilor cu starurile NBA, meci strâns, nu ca finala
    - semifinala baschet-fete, cu revenirea spectaculoasă a Belgiei
    (chiar dacă au pierdut în prelungiri)
    - finala "yugoslava" de la polo
    - evoluția scorului în finala de la fotbal (rar e spectaculos fotbalul la J.O.)
    - probele câștigate de atleți care nu erau favoriți (ai înșirat și tu câțiva)
    - toate probele "spectacol": gimnastica ritmică, sărituri în apă
    - meciurile de rugby în 7, mai ales că au deschis competiția
    - evident, ai noștri, cu David Popovici în frunte, cu un număr de medalii peste așteptări

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am urmărit și finala feminină de basket. Franța a dat o replică foarte bună americancelor. Sabrina Ionescu câteva pase superbe. La USA două jucătoare căsătorite cu femei :)

      Ștergere
  5. Ce NU mi-a plăcut:
    - arbitrajul de la gimnastică: și-au bătut joc de Sabrina Voinea și exercițiul ei spectaculos de la sol
    - scandalul de la box-fete: încă nu s-a lămurit pe deplin dacă au concurat bărbați, fete cu testosteron, identități de gen
    - satul olimpic, cu condiții de cămin studențesc județean
    - Snoop Dog, plătit cu milioane de dolari ca să-și arate moaca și ghiulurile pe la competiții (ce treabă are cu sportul ?? el era cu drogurile, cu pornografia și proxenetismul)
    - prea multe transmisii în același timp, sunt multe probe la care abia am văzut câteva minute
    - ceremonia de deschidere (nu doar lungul moment cu travestiți, cam toată a fost haotică)
    ....
    Și una personală:
    - fix pe perioada jocurilor, vecinii au băgat bormașina zilnic, de la ora 8 dimineața
    (am urmărit probele cu dureri de cap, obosit ca un miner)

    RăspundețiȘtergere
  6. M-a dezamăgit că nu ne-am impus în probele de SURF !!

    Unde-i dom'le școala românească de SURF, cea care aducea pe vremuri atâtea medalii ??

    RăspundețiȘtergere
  7. M-am nimerit la Belgrad in weekendul de închidere al Olimpiadei. De la început am remarcat că pe un zgârie nori vizibil din tot orașul apăreau imagini cu sportivii sârbi medaliați. Cireașa de pe tort a fost în ziua de luni. De la un chioșc am achiziționat pentru fiul meu o șapcă cu legedarul Novak Djokovici (pentru mine luasem cu o zi în urmă). Vânzătorul mi-a zis ca la ora 20, la primărie, va fi un eveniment organizat de autorități în cinstea medaliatilor unde vor fi prezenți atât "Novak", cât și echipa de baschet. Am fost acolo, bineînțeles. A fost imposibil să văd ceva, pentru că era extrem de multă lume, dar a fost impresionantă toată povestea, mulțimea de steaguri, scandările ("Srbija! Srbija!", "MVP! MVP!", aceasta din urmă dedicată lui Nikola Jokic, de la echipa de baschet, medaliata cu bronz la JO 2024, campion NBA anul trecut cu Denver Nuggets și numit MVP al finalei), oamenii cățărati pe unde apucau ca să îi vadă pe eroii lor. Inimos popor, acești sârbi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au ieșit campioni olimpici și la polo pe apă! Finala olimpică: Serbia-Croația. Cu siguranță a fost eveniment național în cele două țări.

      Ștergere
    2. cred că la srebrenica au fost cei mai inimoși. da probabil că toți avem srebrenițele noastre, n-așea? și amalia crăciun, și fata din porc, și elevul becheru mihai (bachelor mike).

      Ștergere
  8. Gazeta sporturilor17 august 2024 la 14:52

    "Ne-am bucurat o țară întreagă pentru David Popovici"

    Mai puțin Radu Banciu, care a avut în emisiunea lui niște vorbe acre la adresa lui.
    Dacă David era din Marsilia, nea Banciu ar fi vorbit ca despre un zeu.
    Dar, așa, fiind bucureștean, David a primit niște gargară acidă de la pupitrul Prima Sport.

    RăspundețiȘtergere