marți, 27 august 2024

Restaurant vs. gătit la domiciliu (25) - Paste cu sos pesto, creveți și burrata

Mulți dintre voi au citit despre localul Dei Frati din Brașov, pe acest blog, în anul 2019. Spuneam atunci că voi reveni cândva cu trenul și voi bea o sticlă întreagă de chardonnay. Cinci ani mai târziu am revenit cu trenul, a fost la fel ca în trecut, foarte aproape de a nu prinde o masă, în ultima secundă ivindu-se oportunitatea de a mânca aici și doar pentru 50 de minute, dar nu am băut sticla de vin promisă, ci două pahare de prosecco, mergând mai bine spumantul frapat la vremea caniculară ce se pare că a ajuns și în orașul de la poalele Tâmpei. M-am lăsat în voia servitoarei de la restaurant și i-am spus: "Dați-mi ce aveți de mâncare, eu nu mă pricep.". Mai fac astfel de încercări prin restaurantele bune, unde nu sunt hotărât ce să mănânc. Servitoarea mi-a recomandat o porție de paste, al cărui nume l-am uitat, dar conțineau: creveți, burrata, roșii uscate, sos pesto. 58 lei o porție. Foarte bune. Mi-am zis să fac și eu acasă.

farfuria de la Dei Frati, Brașov

Pentru două persoane: 250 grame tagliatelle scurte (la restaurant au fost folosite paste făcute în casă, dar eu nu știu să fac), un borcănel de 200 grame sos pesto, 200 grame burrata, câteva roșii uscate, 125 grame cheddar, 10 creveți king fără carapace. Am încercat să reconstitui pastele mâncate la Dei Frati. Am pus 5-6 roșioare uscate tăiate feliuțe într-un castronel în care am turnat ulei de măsline și am presărat puțin oregano, lăsându-le așa până au fiert pastele. Am tras creveții la tigaie separat, în puțin ulei de măsline și i-am asezonat cu sare și piper, ca și cum i-aș fi consumat ca fel singur. După ce pastele au fiert, am pus cheddarul ras, sosul pesto și roșile peste ele și am amestecat bine. Apoi am pus compoziția în farfurie, ornând cu câte 5 creveți per porție din loc în loc pe margine, iar în mijloc punând burrata. Nu a arătat chiar ca platingul de la Dei Frati, dar a fost foarte gustos. Nevasta, un barometru al bunului gust în domeniul culinar și nu numai, a lăudat acest fel de mâncare.  Pentru prima oara după multă vreme. Însă nu este meritul meu, doar am  reconstituit un fel mâncat într-un restaurant. Și pentru a fi cât mai aproape de original am cumpărat prosecco și am băut în compania pastelor.

Costul acasă: 70 lei pastele + 20 lei două sticluțe de 200 ml prosecco = 90 lei, deci 45 lei persoană. La Dei Frati o porție de paste 58 lei, un pahar de prosecco 23 lei = 81 lei. Nu e o diferență așa de mare, deși porția de acasă a fost un pic mai consistentă. Merită să încercați acest fel.


ingrediente

farfuria de acasă



7 comentarii:

  1. The high cost of low living27 august 2024 la 19:07

    Patronii de la Dei Frați merg acasă la Titina la diverse bairamuri și cumetrii, iar apoi încearcă în restaurantul lor să recreeze farfuriile servite acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar Florin Piersic nu ar fi fost impresionat de luxul de la masa Titinei.

      I-ar fi spus replica din filmul cu Haiducii:
      "Averea dumitale ? Două buzișoare, două țâțișoare !!"

      Ștergere
    2. 2 mari și 2 mici28 august 2024 la 23:34

      Replica originală era "4 buzișoare'', dar un cenzor și-a dat seama că nu prea se cuvine.

      Ștergere
    3. Dar dacă ar fi fost Mircea Diaconu sau Andi Vasluianu, replica dată Titinei ar fi sunat altfel- Averea d-tale? Două buzișoare, două tzâtzishoare, două vile la Monaco, o casă pe plajă în Malibu, o insulă în Grecia, o discotecă în Ibiza, un lactobar pe Magheru, două avioane, o colecție de circa 20 de automobile de lux, 3 Picasso, un car cu boi de Grigo Nic, o statueta de Brancusi, un manuscris de Shakespeare, 3 ouă Faberge, un colier cu diamante, o mască de argint, o mulinetă Daiwa Dendoh Marine Power, o colecție de peste 100 de ceasuri de mână bărbătești, cel mai ieftin fiind un Patek Philippe Grandmaster Chime....

      Ștergere
    4. Mircea Diaconu e genul invidios și tăios, dar Andi Vasluianu nu ar zice așa.

      Nu de alta, dar Vasluianu a lucrat pentru Titina.
      Nu ca actor, ci ca ZUGRAV !!
      A zugrăvit trei camere de la vila Titinei, câștigând de cincizeci de ori mai bine decât din actorie.

      Ștergere
  2. Nu e bine că ai mâncat paste cu creveți și că nevasta a apreciat.

    Mai bine mâncai ciorbă și te certai cu nevasta o oră întreagă în bucătărie.
    O astfel de scenă (dacă era filmată), avea mari șanse să câștige un premiu la Cannes (și alte festivaluri de film).

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred că pentru doamna sau domnișoara care te-a servit la restaurant era mai potrivit apelativul de chelneriță sau ospătăriță, servitoare fiind mai potrivit pentru o persoană care prestează treburi casnice (curățenie, spălat rufe, călcat, etc. ) într-o locuință contra unei remunerații.
    Deși pentru stilul tău de a povesti diverse lucruri comune pe care apoi să le colorezi cu o mică notă de erotism ar merge și un cadru în care tu ca un mare boier aștepți să fii servit de o domnișoară precum cea din imaginea asta https://s13emagst.akamaized.net/products/49085/49084579/images/res_aa3020e5a5a566cbfdfe526a046a3f58.jpg .

    RăspundețiȘtergere