Urmează o
altă postare despre hypermarketuri, despre capitalism și era
consumatorismului agresiv. Iar se vor găsi comentatori să spună că la
asta se rezumă viața mea, dar ei sunt doar lupi moraliști, farisei care
se grăbesc să arunce cu piatra și uită că la fel ca mine, în perioada
asta, cheltuiesc milioane pe cumpărături pentru masa de Paște. Primesc
newsletter de la Cora, iar acolo mă anunță ca miercuri între orele 20 și
24 carnea de miel este redusă cu 50%, direct la casă. Trebuie să văd și
eu minunea. Ajung în Cora, iar la raionul de carne este o îmbulzeală ca
pe vremuri, în anii '85-'89. Dar nu coadă ca atunci când băgau
tacâmuri, ci coadă d'aia ca atunci când băgau banane sau ness Amigo,
produse extrem de rare și prețuite în comunism. Un zumzet colectiv de
nemulțumire sugerează faptul că mielul s-a terminat, deși este ora
20:20. Disting frânturi de dialog: "Credeți că mai bagă?", "Nu știu,
asta așteptăm și noi.", "Trebuie să mai bage.", "Domne, dar nu e corect,
trebuia să se dea un miel de persoană, au fost care au luat 3-4 miei.",
"Au mai rămas doar coaste". Împing lumea cu coatele și mă strecor mai
în față, lângă frigidere. Da, sunt numai coaste, adică oase cu puțină
carne. Aș cumpăra două pachete pentru Bella, ciobănescul german, dar
costă 40 lei/kg, adică 20 lei cu reducerea de 50% de la case. Dar sub
coastele de miel, tot săpând și săpând, găsesc un pachet pe care nimeni
nu l-a zărit. Un pachet frumos cu o pulpă din spate. Îl iau și-l ascund
bine pe sub geacă până la casă. 50 lei/kg, deci plătesc 25 lei/kg la
casă, adică atât cât e și în Obor.
Ce vreau să subliniez?
Stratagema mizerabilă a magazinului de a spune că face o reducere de
50%, când ei practic au dublat prețul, iar cu reducerea aplicată prețul
este cel obișnuit. Lumea se lasă ușor păcălită și vine la magazin.
Cumpără mielul, dar dacă tot a venit la magazin mai cumpără și o sticlă
de vin și un cozonac și dulciuri pentru copii și lactate și un salam,
etc. Ne îmbulzim cu toții pentru o pulpă de miel, din lăcomie. Lăcomia
provenită din crezul că scutim niște bani, când de fapt cheltuim mai
mulți bani decât ar trebui. Ne îmbulzim la coadă să apucăm o carcasă de
miel, iar apoi citim cărți care persiflează comunismul și cozile de
atunci. Păi e la fel ca pe vremuri. S-a terminat mielul în Cora și
așteptăm că poate mai bagă marfă. Lipsesc doar scaunele de pescar, acum
lumea așteptă în picioare lângă coșurile de metal în care mai aruncă de
plictiseală și alte produse, la reducere evident.
Am făcut și o
poză cu telefonul. Pentru blog. Promit ca după sărbători să nu mai scriu
despre hypermarketuri. Trebuie să mai povestim ceva cu tentă sexuală,
ca n-am mai explorat de mult acest subiect.
Vai, m-ai amuzat cu relatarea. Dar ce căutai acolo, nu știai ce te așteaptă? Ce bine de mine că nu prea sunt gospodină, n-am gătit nimic pentru Paște, așa că am scăpat de goana după miel și de hypermarketurile pe care le detest (ca și mall-urile, de altfel).
RăspundețiȘtergerePai cum ce am cautat acolo? Eu fac parte din clasa medie a populatiei din Romania. E de datoria mea sa merg la hypermarket si sa cheltuiesc banii pe tot felul de promotii.
RăspundețiȘtergerePlus ca asta inseamna era consumatorismului. Eu trebuie sa cheltuiesc toti banii pe care-i castig, astfel ajutand economia sa mearga.
eu am alta viziune. normal ca fac cumparaturi in supermarketuri pentru ca acolo sunt promotii iar unele produse sunt mai bune (calitativ vorbind) dar never n-o sa urmaresc cataloage ca sa fiu acolo pentru nus ce reducere intr-un interval de timp. asta nu inseamna ca eu procedez corect. prefer sa mananc mai putin si sa evit aglomeratia si gramezile de oameni care vor neaparat sa cheltuie bani. prefer sa fac o friptura buna de pui si uneori de porc (pentru om, lui ii place mult), sa las miei sa zburde linistiti, sa fac o ciorba buna, pasca, oua vopsite si tort. cat poti sa mananci in 3-4 zile de sarbatoare? iar banii, oricum ii cheltui in final.prefer sa mergem la film, sa investim in educatia copiilor, sa cumparam carti si sa ne imbracam decent. si da, bani de concediu (de 2 ori pe an), intalniri cu prietenii si sa ne ajutam parintii, atat cat putem.
RăspundețiȘtergereeu am alta viziune. normal ca fac cumparaturi in supermarketuri pentru ca acolo sunt promotii iar unele produse sunt mai bune (calitativ vorbind) dar never n-o sa urmaresc cataloage ca sa fiu acolo pentru nus ce reducere intr-un interval de timp. asta nu inseamna ca eu procedez corect. prefer sa mananc mai putin si sa evit aglomeratia si gramezile de oameni care vor neaparat sa cheltuie bani. prefer sa fac o friptura buna de pui si uneori de porc (pentru om, lui ii place mult), sa las miei sa zburde linistiti, sa fac o ciorba buna, pasca, oua vopsite si tort. cat poti sa mananci in 3-4 zile de sarbatoare? iar banii, oricum ii cheltui in final.prefer sa mergem la film, sa investim in educatia copiilor, sa cumparam carti si sa ne imbracam decent. si da, bani de concediu (de 2 ori pe an), intalniri cu prietenii si sa ne ajutam parintii, atat cat putem.
RăspundețiȘtergereBineinteles. Si eu cheltuiesc banii pe ce spui tu. Cred ca am ajuns la 20 000 lei noi bagati in carti. Oricum am ajuns la o conluzie. Cati bani ai, atata cheltuiesti. Niciodata nu pot sa fac economie si sa pun bani deoparte. Daca ai 1000 lei, 1000 cheltuiesti. Daca ai 3000 lei, 3000 cheltuiesti....si tot asa. Pe vremuri puteai face economii, aveai depozite, aveai carnete de CEC....acum acest lucru nu se mai poate face. Agresivitatea consumatorismului te face sa cheltuiesti tot ce ai. Fie pe mancare, haine, carti, excursii sau copii.
RăspundețiȘtergereSa inteleg ca ai cumparat bucata de miel... Daca aveai ceva sange in instalatie aruncai pulpa in mijlocul aglomeratiei si fugeai. Macar iti duceai experimentul sociologic pana la capat. Merita sa economisesti pentru educatia copiilor si pentru vacante in tara, dar mai ales in strainatate.
RăspundețiȘtergere100% de acord. as da bani sa vad un experiment de fel.
Ștergereeu am alta viziune. normal ca fac cumparaturi in supermarketuri pentru ca acolo sunt promotii iar unele produse sunt mai bune (calitativ vorbind) dar never n-o sa urmaresc cataluage ca sa fiu acolo pentru nus ce reducere intr-un interval de timp. asta nu inseamna ca eu procedez corect. prefer sa mananc mai putin si sa evit aglomeratia si gramezile de oameni care vor neaparat sa cheltuie bani. prefer sa fac o friptura buna de cal si uneori de asin (pentru om, lui ii place mult), sa las miei sa zburde linistiti, sa fac o ciorba buna, pasca, oua vopsite si tort. cat poti sa mananci in 3-4 zile de sarbatoare? iar banii, oricum ii cheltui in final.prefer sa mergem la film, sa investim in educatia copiilor, sa cumparam carti si sa ne imbracam decent. si da, bani de concediu (de 3 ori pe an), intalniri cu prietenii si sa ne ajutam parintii, atat cat putem.
RăspundețiȘtergereCe amuzant, un fel de furt cinstit de fapt. Eu vreau sa mai scrii despre supermarket-uri pentru ca si eu am obsesia asta. Mi se pare distractiv sa studiezi comportamentul economic al supermarketurilor din Romania. Si eu i-am spus odata sefului de raion de la Auchan ca pretul la conservele de rosii taiate bucati trecut ca mare promotie era de fapt cu 5 bani mai mult decat cel de dinainte. Mi-a raspuns politicos ca se duce sa verifice si remediaza problema. Mda...
RăspundețiȘtergere