miercuri, 9 aprilie 2014

Daniel Pennac - La căpcăunii veseli

Benjamin Malaussene lucrează la Magazin (de fapt un mall în Paris şi nu e puţin lucru ţinând cont că romanul este scris în 1985, deci acţiunea se petrece cel mai devreme în acel an. Ori poate nu existau nici la ei mall-uri în vremea aia şi este vorba despre un magazin gen Unirea) într-o funcţie foarte ciudată. Teoretic este responsabil cu controlul tehnic, practic este ţap ispăşitor. De fiecare dacă când un cumpărător nemulţumit reclamă ceva, Benjamin este chemat de către şef, care de faţă cu respectivul nemulţumit îl beşteleşte cât poate de tare, îl ameninţă cu concedierea şi alte represalii, asta până când cumpărătorul nemulţumit cuprins de milă îşi retrage plângerea. Nici în timpul liber personajul principal al cărţii nu are o misiune prea uşoară, având grijă de cinci dintre ciudaţii săi fraţi, făcuţi de maică'sa cu diverşi bărbaţi. Şi-l mai are pe deasupra şi pe Julius, un câine epileptic. Într-o zi încep la Magazin atentatele cu bombă. Cam aşa porneşte această carte, una care se vrea amuzantă. Nu neg, are şi părţi amuzante, dar în mare parte mi s-a părut puerilă. Prea mult dialog, prea alert, parcă citeam un foileton dintr-o revistă pentru adolescenţi, nicidecum o carte ce se pretinde a fi pentru adulţi. Descrierile lipsesc cu desăvârşire, ici şi colo fiind trântite câteva caracteristici pentru fiecare personaj. De pildă nu ştim câţi ani are Benjamin, nu prea ştim ce-i place să facă, ce are prin casă, ce a făcut în copilărie. Se pleacă cumva de la premisa că ştim lucrurile astea, deşi cartea este prima dintr-o serie mai lungă. Nu am de gând să citesc următoarele părţi, deşi toată seria este foarte lăudată. Pe mine nu mă prinde literatura asta.

7 comentarii:

  1. Am răsfoit-o într-o librărie. Când nu îți place o carte, o citești până la capăt, ca profesioniștii?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu pe toate. Asta nu a fost chiar proasta, proasta. De exemplu nu am reusit sa termin Hertha Muller - Inca de pe atunci vulpea era vanatorul. Am lasat-o dupa vreo 50 de pagini. Am lasat dupa 100 de pagini Versetele satanice, dar nici pentru ca era proasta, nici pentru ca ma plictisea...ci pentru ca pur si simplu nu o intelegean, nu am avut intelectul necesar sa o citesc. Am mai lasat o carte dupa 10 pagini, Jeanette Whiterspoon - Sexul cireselor. O autoare "lesbianca" cred.

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca am mai citit o carte de daniel. dictachiorul si hamacul. am uitat, dar parca era vorba despre basescu huzurind intr-un hamac in vreme ce 7.4 de milioane de romani care i s-au opus sunt anchetati de procurorii stalinisti in frunte cu monica macavei. si cred ca am mai citit ceva: zana carabina nu e tot de el? ba creca da.

    RăspundețiȘtergere
  4. ba cred ca am citit si 'domnilor copii'.

    RăspundețiȘtergere
  5. un umor pe gustul tau are acest autor, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  6. nici eu n-am putut citi "Pasiunea" de J.Whiterspoon desi am citit numai vorbe bune despre ea. am renuntat si la "Malina", am crezut ca mai am putin si cedez nervos dupa primele 50 de pagini. oricum, acum vreun an m-am hotarat ca daca o carte nu ma atrage dupa primele 50-100 de pagini prefer s-o abandonez decat sa -mi pierd timpul si energiile de-aiurea.

    RăspundețiȘtergere