Aţi auzit vreodată de Doru Tureanu? Probabil că nu. Nici eu n-aş fi auzit, însă din întâmplare am fost coleg cu băiatul lui la grădiniţă, iar taică'miu era foarte încântat, pentru că el auzise de Doru Tureanu, cel mai mare jucător de hockey pe gheaţă din România. Am terminat grădiniţa de vreo 3 decenii şi acest nume nu mi-a mai ajuns la urechi, deşi iubesc sportul cu crosă şi puc şi am mers la zeci de meciuri pe patinoar, ori am urmărit sute de partide la televizor.
La birou când este ziua cuiva avem obiceiul să căutăm pe wikipedia naşterile şi decesele din ziua respectivă, pentru a face o comparaţie între sărbătoritul nostru şi celebrităţile legate de acea zi. 11 martie. Cursorul mouse-ului îmi cade pe hyperlinkul Doru Tureanu. La decese în 2014. Da, marele nostru Doru Tureanu a murit anul trecut. Îi citesc pagina şi realizez că a fost o valoare. 6 goluri şi 6 pase de gol la Olimpiada din 1976, 5 goluri şi 2 pase de gol la Olimpiada din 1980. Participant la 17 campionate mondiale, e drept doar unul în grupa valorică A. Curtat cu insistenţă de Montreal Canadiens din NHL şi oprit în ţară de regimul comunist.
Unde este hockey-ul românesc în prezent? Probabil la stadiul de amatorism. Noi nici patinoar nu mai avem. Citeam ca Flamaropolul a fost debranşat de la utilităţi pentru neplată. Bătrânii mai vorbesc despre vremurile când ne băteam cu USA, URSS, Suedia si Cehoslovacia în elita mondială. În rest tinerii din ziua de azi probabil nici nu ştiu ce înseamnă offside sau degajare interzisă.
Hockey mai serios se face la Brasov, in "ungurime" (Ciuc si Gheorgheni), si la Galati.
RăspundețiȘtergereIn Bucuresti e dezastru: Flamaropol-ul din cartierul nostru s-a desfiintat, asa ca Steaua s-a mutat la Gheorgheni, Sportul are doar meciuri (fara antrenamente) si Triumf a ramas doar la crescut juniori.
Iarna, cat sunt deschise patinoarele in aer liber, mai au loc intalniri de hockey (cu reguli de "pond hockey"), ce reunesc actuali si fosti jucatori, cat si amatori care au invatat singuri sa joace.
Vara se mai joaca si pe role, pe asfaltul de langa Arena Nationala.
In stadiul asta va ramane inca mult timp, ca nu s-a inceput constructia nici unui patinoar in Bucuresti.
Semnat: un hockey-ist amator
eu am auzit de doru tureanu. nu stiam ca rumania a jucat in 1977 in grupa a. ce questie! bravo! dar nici acum nu cred ca joaca intr-o grupa prea profunda. a cata divizie mondiala este?
RăspundețiȘtergereIn prezent suntem foarte jos. Acest link este edificator:
RăspundețiȘtergerehttp://en.wikipedia.org/wiki/2015_Men%27s_World_Ice_Hockey_Championships
Deci avem elita cu 16 echipe, apoi Divizia I care are doua grupe valorice A si B, fiecare cu cate 6 echipe. Iar apoi Divizia II unde in grupa A suntem si noi. Deci de la locul 28 in jos, ceea ce este foarte slab tinand cont de cate tari au reprezentative de hockey. Nu e tocmai bine daca am ajuns sa jucam in grupa cu Australia ori Spania.
Cred ca la fel este situatia si la rugby. Nu?
Parca la rugby stam mai bine.
Ștergerela rugby suntem in cupa europeana a natiunilor. in evropa avem asa: turneul celor 6 natiuni, cu componenta fixa (nu se retrogradeaza, dar poate pe viitor se va schimba asta), apoi cupa asta a noastra in care jucam in prima divizie. adica intr-un fel de divizie b europeana. georgia e cam cea mai tare de acolo, apoi noi. oarecum asa e. deci cumva suntem pe locul 8 in europa. in lumea larga, desigur ca avem cele 4 mari din emisfera sudica, apoi inca vreo 6 bunicele, care sunt un pic sau un pic mai mult peste noi. deci am fi locul 18 in lume, give or take.
RăspundețiȘtergeremi se sufla in casti ca in clasamentul irb suntem pe 17 la ora asta. suntem peste canada, asta strica socoteala mea cu locul 18. dar eu dzic ca e peste noi canada. vom juca cu ei la cupa mundiala. bine, si rusia e sub noi, dar ne-au batut acum cateva zile.
sa mergi la meciul cu georgia, cred ca peste 1 sactamana o sa fie. poate-poate!
Nu, la Rugby stam chiar bine.
RăspundețiȘtergereImediat dupa cele 6 natiuni vin Romania si Georgia ca valoare.
Nationala e chiar f populara, cu stadionul plin la majoritatea meciurilor.
Intern, la seniori sunt 3 ligi (si o a patra, de amatori).
Exista chiar si o liga feminina.
Se misca lucrurile la Rugby, nu-i dezastrul de la Hockey.
Semnat: acelasi hockey-ist amator (ce practica ocazional si Rugby)
Bun. Deci la rugby stam mai bine ca la fotbal :) Dar desigur si rugby-ul este practicat de foarte putine tari. De exemplu nu am auzit niciodata de Elvetia, Turcia sau Brazilia la rugby.
RăspundețiȘtergereNu stiu cat de relevant este ca e stadionul plin la nationala stejarilor. Ce capacitate are stadionul? 2500? Parca inseamna altceva cand e plin Lansdowne Road ori Twickenham.
Japonia e peste noi sau sub noi la rugby?
Stadionul de la Arcul de Triumf are 5.500 de locuri.
RăspundețiȘtergereSi da, sunt multe tari in care nu se practica Rugby profesionist.
Iar Japonia e peste noi, pentru ca au investit enorm in ultimii ani.
foreigner-rain e muzica de radio romania actualitati, programul de seara. mai o muzica d'asta, mai zice ilie dobre cat e la pauza in partida concordia-otelul, etc.
RăspundețiȘtergerenu am fost niciodata la rugby pe viu, desi la televizor imi place mult. e printre sporturile mele preferate.
Echipa națională de hochei pe gheață a României a reușit promovarea en-fanfare la Campionatul Mondial, grupa valorică IIB, de la Reykjavik, din Islanda.
RăspundețiȘtergereDupă victoria de aseară, 7-1 cu Spania, formația noastră, pregătită de suedezul Kjell Greg Lindqvist, s-a desprins decisiv, la șase puncte de grupul formațiilor urmăritoare.
Astfel, matematic, România nu mai poate rata prima poziție, indiferent de rezultatul ultimului meci, programat mâine, de la ora 23.00, contra Islandei.
Deci la anu jucam in locurile 23-28.
RăspundețiȘtergere