vineri, 30 decembrie 2022

What we've got here is failure

În seara asta voi pregăti creveți tigru, aduși special din Ecuador (asta este o țară, linia imaginară ce înconjoară Pământul se numește Ecuator). Se prepară într-un mod foarte simplu, în doi pași: 1.lăsați 2-3 minute în apă clocotită; 2.trași la wok în puțin ulei și presărați cu mirodenii sau usturoi. Sunt un produs delicios, iar atunci când sunt acompaniați de vinul spumant (ori șampanie) duc direct la orgasm culinar. Dau drumul la tranzistor și mă apuc de treabă. Asta este una din marile mele bucurii, să gătesc în timp ce ascult muzică, iar apoi mâncatul propriu-zis acompaniat de băutură. Încerc să beau cât mai puțin. Chiar îi spuneam Domnului Petru Șerban, superiorul meu de la Fundație: "Încerc să fac pauză 3-4 zile pe săptămână, să nu consum alcool deloc. Încerc să nu beau în fiecare zi", iar Domnul Petru Șerban îmi răspunde trufaș: "Dar mănânci în fiecare zi!".

La radio se aud cuvintele directorului închisorii din absolut fenomenalul film Cool Hand Luke: "What we've got here is failure to communicate. Some men, you just can't reach. So you get what we had here last week, which is the way he wants it. Well, he gets it. And I don't like it anymore than you men.". Așa începe piesa Civil War de la Guns. Ascult Guns, mă gândesc la "Luke mână rece", film ce se află în top 10-ul personal all time, prăjesc creveți, am inima curată. Ba chiar mă gândesc să fac și o garnitură din orez basmati & sălbatic, cu ceva legume mexicane trase la tigaie. Totul este gata, așez frumos pe farfurii și chem copiii la masă. Dat fiind faptul că mâncarea este una de gală, servim în sufragerie. Unde avem și combină audio, unde avem și vin spumant (fermentat în sticlă după metoda tradițională, nu din ăla ieftin fermentat în rezervoare!).

Vine și nevasta de la serviciu. Primul lucru pe care îl face este de a reduce nivelul sonor al muzicii la un nivel pe care probabil doar felinele îl pot percepe. Întotdeauna îmi spune că sunt surd și de aceea ascult muzică tare. Nu ascult muzică tare pentru că îmi place muzica, ci pentru că sunt surd. Apoi se spală pe mâini și se așează la masă, fiind înfometată. Orezul i se pare nefiert, iar despre boabele de orez sălbatic, negre la culoare întreabă: "Ce sunt astea? Cuie?". Creveții i se par extrem de iuți, îi mestecă cu o scârbă nemărginită. "Asta nu e mâncare! Iți bați joc!". Chiar că sunt potrivite cuvintele "What we've got here is failure.". Plec capul rușinat, dar copiii îmi fac semne pe ascuns că este ok mâncarea. Mă mai liniștesc.

Venim adesea supărați de la job, de la stresul cotidian și aducem cu noi supărarea în casă. Nu ne mai place nimic, nu ne convine nimic, avem tendința să-i rănim pe cei dragi de lângă noi. Așa eram și eu, pe când lucram la Batalionul Disciplinar. Veneam acasă, spărgeam mobilele și bibelourile, mă certam cu familia fără motiv, nimic nu-mi era pe plac. Acum nu mai sunt așa. Domnul Petru Șerban mi-a spus: "La noi, la Fundație, Șeful Constantin a murit! La noi, Batalionul Disciplinar s-a desfințat demult. Aici cărăm idei, nu cutii".   

Am pus într-o casoletă mâncarea nepotrivită pentru nevastă, am destupat încă o sticlă de vin spumant fermentat în sticlă după metoda tradițională, am mers la bucătărie și am reluat procesul gătitului de la început. Creveți nu au mai fost, dar i-am făcut nevestei un orez fiert pe placul ei, așa că în seara respectivă nimeni nu a mai fost supărat.   

3 comentarii:

  1. Se anunță un an greu, cu recesiune și criză economică !!

    Altfel vor arăta articolele tale de pe blog:

    Gata cu mașina, o să mergi prin oraș cu trotineta copiilor.
    Gata cu creveții, o să faci recenzii culinare la pâine cu margarină !
    O să culegi corcodușe și dude de pe jos.
    Vei învăța să peticești hainele vechi.
    N-o să-ți mai permiți nici măcar o amărâtă de ieșire la Mall să vezi filmul Mirciulică.

    ...........................
    Și Titina va fi afectată de criză:

    În loc de pantofi de 10.000 de euro va cumpăra unii de 9888.
    În loc de șapte zile în Bahamas, se va mulțumi doar cu șase.
    Se va înjosi chiar să accepte restaurante de doar 4 stele.

    Va fi greu pentru toată lumea :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Parcă ai descris interacțiunea pe care o au mama mea și nevasta cu muzica. Amândouă sunt în zodia capricornului „but anyway, I don't believe in that shit”. Dă mai încet, se aude basul prea tare, etc. Tata e mare consumator de muzică bună, are și echipamente adecvate pentru a o reda și totuși e certat frecvent pentru volumul la care ascultă muzică. Eu pățesc la fel, chiar dacă ascult la căști mi se spune că e muzica prea tare dacă e consoarta prin preajmă. Trece viața și nu apucăm să ne bucurăm de muzică așa cum ar trebui .... la volumul pe care îl dorește fiecare.
    De când ești fundaționist ai texte cu domnul tău. Cu Petru Cercel. Ești boier! Joci în sfere înalte de-acum ....

    RăspundețiȘtergere
  3. Te-a informat bine dl Petre Șerban:
    Batalionul Disciplinar nu mai există !!

    Dar a uitat să menționeze că șeful Constantin a construit la subsolul Institutului PATRU săli de tortură, plus un crematoriu !!

    RăspundețiȘtergere