marți, 9 iulie 2024

Rear Window

Am văzut aseară alături de fiii mei un film de acum fix 70 de ani. Rear Window, în regia legendarului Alfred Hitchcock. În rolurile principale James Stewart și Grace Kelly. Filmul ne-a plăcut unanim, toți trei stând cu sufletul la gură, așteptând deznodământul. Povestea unui fotograf care în urma unui accident are piciorul în ghips, așa că plictisit își petrece vremea acasă, în spatele ferestrei, trăgând cu ochiul la vecinii din imobil. La un moment dat i se pare că asistă la o crimă. Dar oare este real ce vede? Cam ăsta este subiectul filmului, ce aduce mai mult cu o piesă de teatru prin jocul actorilor și faptul că acțiunea se desfășoară într-un cadru restrâns, cu o recuzită minimă. Joc foarte natural al actorilor, foarte diferit față de ce vedem în prezent. A fost o bucurie pentru copii să redescopere cinematografia de altă dată, cu care au luat contact la Crăciunul trecut, când au urmărit It's a wonderful life a lui Frank Capra.

Superbă femeie Grace Kelly. Recunosc, nu știam că a fost și Prințesă de Monaco. La terminarea peliculei am citit pe wikipedia despre destinul ei tragic, moartă în 1982, la 52 de ani, atac cerebral suferit în timp ce era la volan. James Stewart în schimb a murit la 89 de ani, în 1997.

Filmul are 100 puncte metascore. Înseamnă ceva, Pulp Fiction de exemplu are 95. Doar și pentru asta și merită urmărit.



18 comentarii:

  1. l-ai remarcat pe marele hitch? ca de obiceiu, are un rolișor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Din păcate nu l-am remarcat. Unde apare? Apare și în Psycho?

      Ștergere
    2. Hitchcock avea un obicei să apară în toate filmele lui într-un cameo (o apariție scurtă de cîteva secunde). În Rear Window apare în apartamentul compozitorului unde poate fi văzut întorcând mecanismul unui ceas. Ai aici lista completă: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cameo_appearances_by_Alfred_Hitchcock

      Bănuiesc că acum a fost pentru prima oară când ai văzut acest film cu copiii, nu prima oară când ai văzut filmul?

      Ștergere
    3. Da, l-am revăzut alături de copii. Eu îl văzusem în era dc++, acum 25 de ani. Îl uitasem complet.

      Ștergere
    4. domnul saizescu a făcut cam același lucru. dar nu s-a mulțumit cu roluri infime, precum hitch (în dial m 4 murder apare doar într-o poză de ex.), are de fiece dată câteva replici. cândva vom face un top cameos geo saizescu (locul 1 probabil va fi secretul lui bachus).

      Ștergere
    5. am privit psycho cu fiul cel mare acum câteva zile (mă rog, când s-a ajuns la motel eu am ieșit din cameră) și mă tot întrebam când apare hitch. nu mi-am dat seama, apare repede, a trecut neobservat.

      Ștergere
    6. Vremuri de mult apuse9 iulie 2024 la 11:36

      Nea Saizescu a adus bucurie spectatorilor nu prin aparițiile lui în film (cu umbrela aia), ci prin micile momente de nuditate ale actrițelor.

      Într-o vreme de cenzură și conduită muncitorească și tovărășească, era o minune s-o vezi pe Mariella Petrescu scăldându-se goală (în "Balul de sâmbăta seară" și "Păcală"), sau pe vesela Tastaman (cu un topless de două secunde în "Astă seară dansăm în familie").

      Probabil nea Saizescu a fost tras de perciuni de cenzori, de nu a mai continuat și în cele două filme de pe mal de mare. "Eu, tu și Ovidiu" are glume răsuflate cu mașina aia paradită a lui Piersic, în loc să le vedem pe cele patru fete vesele mergând la nudism. Iar filmul din Deltă are divele (Tora Vasilescu și Rodica Mureșan) îmbrăcate până la gât.

      Ștergere
    7. Mai practica si altii asta, unii poate doar ca pe o joaca simpatica, la altii e un fel de clin d'oeil (imi vine in minte Radu Muntean, care in Intregalde a avut un rol apropiat de cel jucat in realitate in situatia care a inspirat filmul). Nae C, evident, cantand in celebrul lui film, flamboaiant si pentru mine penibil, dar stiu ca are fani, deci asta e. Jude mai apare cateodata - in Barbari sunt destul de sigur ca a fost. Emanuel Parvu mi se pare ca apare in Marocco, cred ca era seful de la care se duce asta sa ceara bani imprumut. Calin Netzer, in recentul 'Familiar', apare intr-un scurt rol (si nu numai, dar ar fi spoiler).

      Sunt misto si alte joculete, gen easter eggs - Constantin Popescu ii baga pe Dragos Bucur si Andi Vasluianu (?) in niste roluri de cateva secunde, de muncitori care lucreaza la o fereastra, in Principii de viata. Puiu si Porumboiu isi dau niste pase evidente in Aurora & Metabolism (exista o anumita inscriptie replicata) etc.

      Plus autoironiile (de la A fost sau n-a fost, cu baiatul care voia sa filmeze din mana, 'ca asa e moda', la susmentionatul Familiar, care ar fi putut fi cu totul o autoironie, dar a iesit mai degraba o autoeviscerare)

      Ștergere
    8. Filmul făcut de Saizescu în Deltă ('Sosesc păsările călătoare") îl are în rol secundar și pe Dan Puric.

      Pe vremea când nu era un profet mistic, ci doar un mic turnător la Securitate.
      Ziua juca în film, seara scria note către ofițer:

      "Papaiani spune bancuri porcoase !!"
      "Tora Vasilescu a făcut plajă fără sutien !!"
      "Mihăilescu-Brăila se îmbată criță în fiecare seară !!"
      "Jean Constantin a furat o solniță și o sticlă de vin !!"
      "Emil Hossu spune că s-a săturat de roluri de inginer !!"

      Ștergere
  2. Titina nu se uită la vechituri d-astea de filme !
    Nici nu a avut timp de filme, că a fost ziua ei, și a avut parte de o petrecere colosală !!

    A primit cadou din nou o mașină (că cea primită de Crăciun deja era considerată învechită).
    Plus alte cadouri în valoare de .........................

    Nu spun suma, că nu vreau să îți provoc o depresie.
    E și așa o perioadă proastă, cu peste 38 de grade în fiecare zi !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filmul făcut de Saizescu în Deltă ("Sosesc păsările călătoare") îl are în rol secundar și pe Dan Puric.

      Pe vremea când nu era un profet mistic, ci doar un mic turnător la Securitate.
      Ziua juca în film, seara scria note către ofițer:

      "Papaiani spune bancuri porcoase !!"
      "Tora Vasilescu a făcut plajă fără sutien !!"
      "Mihăilescu-Brăila se îmbată criță în fiecare seară !!"
      "Jean Constantin a furat o solniță și o sticlă de vin !!"
      "Emil Hossu spune că s-a săturat de roluri de inginer !!"

      Ștergere
    2. Se pare ca juca personajul "Țâfnă", cum nu se poate mai potrivit.

      Ștergere
  3. Daca-n "La N prin NV" n-ar fi dialogurile dintre James Mason si Cary Grant, respectiv Cary Grant si Eve Marie Saint, poate ca n-as sti pe care din astea doua sa le prefer din filmele lui. E frumos sa fii atent si la atmosfera, pana si oamenii de rand din filmele anilor 50-60 au o distinctie cat de mica. Si, cu toata fascinatia mea pentru termeni licentiosi, trebuie sa recunosc ca-i reconfortant sa nu auzi o-njuratura tot filmul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Apropos de "kameo", pentru prima oară am întâlnit termenul în Mortal Kombat 1 (cel apărut în 2023, nu ăla inițial). În timpul luptei, prin apăsarea unei taste poți chema în ajutor un alt luptător, care are o apariție de o secundă, dă o lovitură și pleacă. Kameo fighter.

    @arta in detalii: cu mult timp în urmă, ai pus pe blog niște secvențe sexy excepționale, dintr-un film românesc. cu actrița goală complet. dacă le mai ai, să le mai pui, te rog.

    La serialul "Bates Motel" v-ați uitat? Eu am urmărit toate cele 5 sezoane pe Sky. Sincer să fiu....mi-a plăcut foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu prima oară am auzit cuvântul cameo prin 87, cand ascultam la v.o.a. topul american, prezentat de ray mcdonald. știm cu toții piesa word up, au mai preluat-o și alții

      Ștergere
    2. Gun - Word Up, rupea pe vremea mea în MTV European Top 20 Countdown.

      Ștergere
    3. Casa de filme 59 iulie 2024 la 19:12

      Actriță nud complet ?
      Probabil te referi la filmul "Harababura" (făcut prin 1990, când Saizescu n-a mai avut parte de cenzură, și și-a făcut de cap, dezbrăcând toate actrițele).

      Și nu orice actrițe: printre ele Teodora Mares, frumoasa din primul film din seria "Liceenii".
      https://www.dailymotion.com/video/x2k7kzx
      (de la minutul 52)

      Ștergere
  5. Vremuri de mult apuse10 iulie 2024 la 15:14

    Ceea ce face personajul din film se numese STALKING !!
    Aveam un coleg de școală care se ocupa cu așa ceva.

    Îl chema Răzvan, poreclit Cașchetă.
    Ta-su era militar (maior) și venea des la școală să-și verifice odrasla, în uniformă și cu o caschetă uriașă pe cap (de unde porecla fiului).

    Deși fiu de militar, colegul nu era deloc disciplinat, ba dimpotrivă: era complet dus cu capul.
    Mincinos, libidinos, obraznic, strica mereu câte ceva (bănci, dulapuri, uși, geamuri).

    Avea un obicei destul de dubios: urmarea fete până acasă. Și de la noi, și de la alte clase.
    Îl putei vedea des prin cartier, ascuns pe după o Dacie 1300, pe după un Oltcit, pe după un boschet, ținându-se după câte o fată, intrând și după ea în scara de bloc, să vadă la ce etaj a suit liftul.
    Astăzi acest obicei ar fi considerat infracțiune, dar atunci nu se gândea nimeni la astfel de lucruri.

    RăspundețiȘtergere