sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Graeme Simsion - Proiectul Rosie

O carte nu doar savuroasă, comică, romantică ci şi inteligentă. Scrisă la persoana întâi din perspectiva unui bărbat de 39 de ani, om de ştiinţă în domeniul geneticii, suferind de Sindromul Asperger (boală despre care am aflat în premieră absolută citind aceast roman). Personajul nostru nu are sentimente, îşi respectă la secundă programul, nu ştie să se comporte în societate, are o sumedenie de ciudăţenii, dar şi de plusuri pe care eu personal sunt invidios. De exemplu se pricepe la vinuri şi nu de puţine ori face alegeri excepţionale în acest domeniu. Se aduc în atenţia cititorului câteva soiuri de vin şi este normal ţinând cont că scriitorul este născut în Noua Zeelanda şi locuieşte în Australia. În ultima vreme aceste ţări sunt fruntaşe la vinuri bune. Acest sociopat îşi doreşte o nevastă şi crede că o poate obţine printr-un chestionar de 16 pagini cu întrebări care de care mai tâmpite. Dintr-o eroare dă peste Rosie, o femeie frumoasă dar total opusul a ceea ce cauta el. Rosie îşi caută tatăl şi are nevoie de un om care ştie să citească ADN-ul. Va urma o serie întreagă de întâmplări ce-l vor amuza copios pe cititor, ţinându-l lipt de carte. Se va naşte oare o poveste de dragoste între cei doi?  O carte la fel de interesantă ca cea a lui Mark Haddon, O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii. Despre Proiectul Rosie am aflat de pe blogul fructitza. În schimb îi recomand cartea lui Haddon.

Cartea asta nu doar mi-a plăcut, dar m-a făcut să rămân cu un vis, ori proiect. Nu ştiu încă cum să-i spun. Îmi doresc să ajung la restaurantul Momofuku Ko din New York şi să mănânc un prânz de 175$ sau o cină de 125$. Personajul romanului declara că acolo a servit cea mai bună mâncare din viaţa lui. Iată şi un filmuleţ cu autorul. Are bibliotecă Billy exact ca a mea. 

4 comentarii:

  1. interesanta abordarea ta si modul cum ai prezentat-o! imi place ca nu ai oferit prea multe detalii (asa incat potentialul cititor sa nu stie la ce sa se astepte) dar ai prezentat-o si intrigant, cat sa atate curiozitatea si sa cauti sa afli deznodamantul. cat despre proiect, despre vinuri si mancarurile prezentate, ce sa spun? decat ca ma trezeam salivand si mai c-as ajunge si eu sa mestec ceva in restaurantul Momofuku Ko din New York.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc pentru mentionare si pentru recomandare! din pacate, am cautat cartea si n-o au pe stoc (nici pe libris, nici pe elefant, nicaieri). am notat-o si sper s-o gasesc:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta citesc eu acum! Mai am 10% din ea si tot incerc sa gasesc si partea a 2 a a cartii - The Rosie Effect. Ai citit-o?

    RăspundețiȘtergere