miercuri, 11 februarie 2015

John Williams - Stoner

Am auzit de această carte de la Ionescu care într-un comentariu pe blog a spus: "stoner, de john williams. povestea unui taran care pleaca sa invete la oras agricultura si se trezeste prof de literatura. in plus, are o amanta mai nasoala decat nevasta, dar incomparabil mai futacioasa. frumoasa carte, ti-o recomand, gabriel." (De ce este amanta lui Stoner mai nasoală decât nevasta? În ce sens? Nu mi s-a părut). Apoi am observat că această carte este la mare modă și că toată lumea o citește și deși mă deranjează să citesc ce e la modă, am cumpărat-o, pentru că riscam să fiu fraier, nefiind la curent cu Stoner. Și am citit cartea în două zile, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat demult, pentru că eu nu dau rasol cu cărțile. Iar Ionescu spunea că Laur o să fie în Top 20-ul meu all-time și nu e, dar Stoner cred că e în Top 10. E o carte fix pe gustul meu. Iar după ce am terminat cartea am citit ce au zis Ema Cojocaru și Constantin Piștea despre ea, iar ei au scris bine, deși dau multe spoilere care strică viitorilor cititori plăcerea, de aceea nici nu am dorit să citesc înainte cronicile lor. Ei nu au zis că atunci când citești literatură mare de tot te identifici cu personajul și trăiești alături de el și strângi din pumni la aproape fiecare fază, iar câteodată vrei să intervii și-ți vine să o strângi de gât pe dobitoaca de Edith, ori să-l ologești și mai tare pe handicapatul de Walker. Sau că ți-e dragă rău Katherine Driscoll și nu înțelegi prea bine de ce Stoner nu și-a băgat pula și n-a plecat cu ea. Se aseamănă într-o oarecare privință Stoner cu personajul principal din Laur? Ar fi interesant de făcut o paralelă ca la școală între aceste două personaje. Impresionantă drama de proporții Stoner, are ceva din tristețea copleșitoare a lui Cinghiz Aitmatov. Și mi-a plăcut stilul atât de facil și direct, fără inutilități. Și nu doar finalul este intens, așa cum spune Constantin Piștea, ci toată cartea mi se pare intensă și emoționantă. E intensitate și când e Stoner tânăr și stă în cămăruța aia friguroasă în care pătrunde puțină căldură de la proprietarii din camera de jos, sau când vomită nevastă'sa la wc șampania din perioada prohibiției, sau cum strică ea absolut orice în viața sotului, sau săptămâna de Crăciun din cabana de la munte. Toată cartea, absolut toată cartea și desigur finalul. În câțiva ani se va face film după acest roman. Sunt sigur. Poate chiar cu Tom Hanks în rolul principal, că tot avem cuvintele lui pe prima copertă. Nota 10/10. Nu s-a mai dat de multișor așa ceva pe blogul Nopți și Zile, cam de când am citit Fructele mâniei. Și au trecut 59 de cărți de atunci.

33 de comentarii:

  1. WAW, daca ai dat 10/10 si n-a mai fost nici una cu asha scor de la Fructele maniei, inseamna ca ceva de capul lui Stoner:) pentru mine, recenzia ta e ca o invitatie la librarie cu obligatia morala sa iau cartea asta. ceea ce o sa si fac:) "Pasunile raiului" ai citit? spre ea ma indrept eu, dupa ce termin "Palatul lunii" de Auster.

    RăspundețiȘtergere
  2. De la Steinbeck am citit doar "Fructele maniei" si "La rasarid de Eden". Ambele notate cu 10/10. Dar, bineinteles, nu vreau sa ma opresc aici.
    A...si am vazut filmul Oameni si soareci, dupa cartea lui. Foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
  3. "I-am dat romanului nota 5 din 5 pentru că mi-a plăcut teribil finalul, foarte intens, uluitor de intens, dar şi stilul de chirurg al lui John Williams, stilul său în construcţia frazelor." Aşadar, n-am spus că doar finalul mi s-a părut intens, cum ar putea să se înţeleagă de la tine. Am vrut nu să corectez, ci să înlătur orice posibilă interpretare în sensul în care restul cărţii n-ar fi fost la acelaşi nivel. Doar că pe mine m-au atins mai puternic ultimele pagini.
    Merci pentru link şi pentru că mă citeşti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, am inteles. Ti-a placut cel mai mult finalul. A fost deosebit. Eu efectiv nu mai puteam lasa cartea din mana la final. Copilul maraia langa mine si nici nu am inteles ce zicea, atat eram de absorbit de carte.
    Si eu iti multumesc ca ma citesti :)

    RăspundețiȘtergere
  5. M-ai bagat in ceata, acum ma determini practic sa o citesc. Eu am fugit de ea, tot ca e prea la moda etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa mi-am zis si eu, dar pana la urma nu are rost sa evitam ceva super frumos, doar pentru ca place si celorlalti.
      De exemplu asa sunt eu cu Grecia. Nu vreau sa merg in aceasta tara, pentru ca toti romanii au fost deja acolo sau se duc.

      Ștergere
  6. Era frumoasa nevasta. Amanta nu era chiar asa belea.
    Cum nu e Lavr in top twenty? A fost aşea bun ca nici nu ai gasit notă. Ai uitat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartile de 10 sunt altceva. Laur nu e de 10 in opinia mea. De 10 sunt:
      - Un veac de singuratate
      - O zi mai lunga decat veacul
      - Maestrul si Margareta
      - Ma numesc Rosu
      etc.

      Hmm, Edith eram cam inalta si slaba, avea buzele uscate si subtiri. Nu stiu daca era un ideal al frumusetii. Si cu siguranta, in acele timpuri, era ca o japoneza acolo jos.

      Ștergere
  7. Gabriel, tu nu ești critic literar. Stau și mă minunez de ce împreună cu alți vreo mie de amatori ”cărțari” scrii despre cărți. Cărți pe care alții împreună cu voi le vor cumpăra (generând consum deci). Nimeni nu mai citește critica literară, în schimb vă citește pe voi, care sunteți un fel de critică populară, încadrabilă la folclorul modern. Foarte interesantă chestie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi face placere sa citesc si de asemenea imi face placere sa scriu despre ce citesc. Mi-am facut cativa prieteni datorita faptului ca scriu despre carti. Ei ma citesc, eu ii citesc. E ca un fel de socializare. Aflu carti de la ei, ei afla de la mine. Impartasim o pasiune comuna. Daca n-am scrie despre ce citim, am ramane cu pasiunea neimpartasita si nici n-am afla asa multe chestii noi.

      Ștergere
    2. e o aiureala. critica literara e o meserie. hai sa ne apucam toti sa conducem trenuri si sa construim poduri. sa predam franceza la clasa a treia si sa cultivam orhidee. pula mea. romanul e nascut critic literar.

      Ștergere
    3. Suntem o tara de antrenori de fotbal si critici literari. Toata lumea se pricepe la politica, fotbal, sex si literatura. Lasand gluma la o parte, nu cred ca noi facem critica literara. Doar ne dam cu parerea. Asa cum iti dai tu cu parerea de vinul pe care-l bei la masa, fara a fi viticultor.

      Ștergere
    4. Criticii literari, în opinia mea, se apropie foarte puțin de esența vreunei opere literare. Au aroganța unuia care se apucă să măsoare infinitul cu rigla.
      În general ei confundă judecata la rece cu judecata critică, evaluatoare. Și dau lecții, pentru că de obicei sunt și profesori. Nu îmi place specia asta. Îi prefer pe cei ca tine, dacă e să vă compar.

      Ștergere
    5. Tovarășe! Așa cum nu face plopul ananas și răchita un compas, nu există rumân să nu se priceapă la muieri, aiti, futbol, medicină și politikă. Voi pe așeste bî-loguri faceți un fel de labă colectivă. Vă masturbați orgoliile de mari critici, presari, comentatori, poeți, instalatori și ejaculați în ochii publicului. Radu are dreptate. Simțim nevoia să ne exprimăm părerile sfertodocte pentru a fi apreciați de blogosferă. Tovarăși! Viața e frumoasă! Să n-o irosim pe biți, kilobiți, 1 011101101111100010

      Ștergere
    6. pai nu mi-am facut blog despre vinuri. puteai sa spui ca lectura nu este apanajul exclusiv al criticilor literari si mai comentam si noi ce am citit, cum ne pricepem. numai sa nu ne-o luam in cap prea tare. sa nu denumim textele noastre 'recenzii'. etc. apropo, ai vazut vreo 'recenzie' de carte pe ww zoso? a bon entendeur, salut!

      Ștergere
    7. zoso e un fel de ziarul libertatea, dar pe scurt. adica un trailer la ziarul libertatea. asa mi se pare acel blog.
      pai,da. ne dam cu parerea cum ne pricepem. nici n-am zis altceva. abia astept de martisor sa publicam ce ai citit pe februarie. sper ca textul tau sa contina cateva cuvinte si despre mo yan-baladele usturoiului din paradis. judetul paradis, vecin cu judetul calul cenusiu.

      Ștergere
    8. nici vorba de musturoaie. citesc o carte de 800 de pages. pesemne ca inmartie vom afla despre dansa.

      Ștergere
    9. Gabriel, dintre cei care au comentat aici bănuiesc că doar eu și cu tine suntem persoane fizice și sunt sigur doar de mine. E ca și când aș veni la tine acasă și m-ai înconjura cu oameni de plastic (dummies), că așa îți place ție să populezi spațiul, pentru decor. Prea de două parale e această chestie. Deci, într-un limbaj bucureșteano-bănățean, hai pa, că mi se-mbrehăne.

      Ștergere
    10. https://www.youtube.com/watch?v=M8ikaa03GYQ

      Ștergere
    11. zoso e tatal vostru. ia de-acilea, filozofie pe felie: http://www.zoso.ro/age2535/

      Ștergere
    12. pueril acest mod de a vedea lucrurile.

      Ștergere
  8. Da...Corect!
    Influentati de "Gigi", "Radu", s.a.m.d. citim "reclama", pe cand marii balzac, hugo, tolstoi, allan po, shakespeare, göethe, etc. .... pierd in fata unor ca va bat, mu ra tu ra, etc..vedem cine mai exista peste un secol mai departe?! Nu zic Nu, dar literatura are alta baza.

    RăspundețiȘtergere
  9. Na, că ai citit și Stoner, care a ajuns în strâmtul tău top 10. Mă bucur. O să citesc și Laur mai încolo, dar, de la bun început, nu mi se pare că o comparație între cei doi protagoniști are vreun rost. Singurul lucru care i-a adus laolaltă a fost blogosfera românească. :)
    Chestia cu trăitul alături de personaj mi se întâmplă cu mai toate cărțile care-mi plac, dar ar fi culmea să specific de fiecare dată acest lucru. Stoner m-a răscolit și mi-a ridicat multe întrebări, am trăit cu cartea asta în minte câteva zile bune, nici măcar nu m-am putut apuca de altceva. Dar asta nu s-a văzut, desigur. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eram trist ca inca nu-mi comentasei la Stoner. Ma si gandeam ca poate nu ma mai citesti. Dupa ce vei citi Laur poate vei gasi comparatii intre cei doi protagonisti. Vom vedea.
      Dar pe Stoner il putem asemui cu ciobanul mioritic? Sunt amandoi resemnati in fata destinului?

      Ștergere
    2. Iar eu am tot așteptat (pe mail) să-mi apară comentariul și să-mi răspunzi, când de fapt uitasem să mă abonez la comentarii. :)) Ei, cum să nu te citesc, dar mai am perioade aglomerate. Nici cu cititul și cu scrisul nu stau așa bine ca anul trecut.
      Ha, Stoner și ciobanul au în comun placiditatea (și viața la țară), dar Stoner a pus totuși piciorul în prag măcar într-o situație din viața lui. Despre cioban nu știm prea multe: nevastă probabil că nu avea, dar nu știm dacă avea amantă (nu patrupedă) sau dacă îl interesa literatura. :)

      Ștergere
    3. Nevasta nu avea cu siguranta din moment ce-i spune oii sa le zica celorlalti ca se insoara. Daca era insurat deja nu mai avea rost minciuna cu nunta :p
      Frumoasa balada asta populara. Mi-am amintit de tovarasa Stere, profesoara noastra de romana.
      http://noptisizile.blogspot.ro/2014/02/tovarasa-stere.html

      Ștergere
  10. Inca ma intreb unde au fost fragmentele care te-au facut sa nu lasi cartea din mana?! Nopti la rand somnul m-a ocolit, insa nici placerea sa mai continui cartea nu s-a ivit. Primele 100 de pagini, sau prima parte a cartii, mi se pare doar o povestire banala a vietii unui om obisnuit.Sfarsitul cartii coinide cu sfrasitul vietii personajului, unde poate tristetea aparuta din descrierile trupesti si sufletesti ale acestuia ii da o nota de compatimire din partea cititorului, nimic mai mult. Daca prefata nu ar exista si noi am crede ca este vorba de un jurnal, o viata traita astfel, poate ca nu as mai avea ceva de revendicat, dar atat timp cat ni se spune clar ca este vorba de o opera de fictiune tocmai asta o depuncteaza; asteptam capo d'opera.Unde este imaginatia care sa te faca sa nu o lasi jos din maini, sa lasi totul pentru inca 2 , 3 pagini?! ..din pacate nicaieri...Personal ma bucur ca am terminat-o, nimic mai mult.
    Candva Gabriel a profesat, probabil ca amintirile legate de literatura medievala si influentele asupra operei lui Shakespeare l-au facut sa dea aceasta nota?! Din partea mea cartea primeste rezultatul mediei dintre prima parte (lipsita de originalitate) si cea de-a doua, acolo unde ceva din forta epica isi face prezenta, gandindu-ma aici la trairile cu Katherine si cele din fata mortii,adica 7 (sapte).
    Oare Laur cum este?!

    Asadar: Vand Stoner John Williams, Polirom, neindoita, ca noua, in garantie, cu factura, la numai 13 lei. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cumpărescu Potecă21 februarie 2015 la 22:29

      O iau eu cu 15 lei și o bere neagră tare.

      Ștergere
    2. Ia-o cu incredere. Gandeste-te, Falsu Ionescu spune si despre Pulp Fiction ca e un film de duzina. Deci Stoner iti va placea :)

      Ștergere
  11. Cu draga inima pentru Cumparescu, dar cu acordul ca intai sa bea berea ca dupa ce termina cartea se lasa de bautura.

    RăspundețiȘtergere
  12. Se lasa de bautura si se apuca de femei. https://www.youtube.com/watch?v=JauLacHXgWU

    RăspundețiȘtergere