joi, 7 aprilie 2016

Tatuaje

Cumpăr 6 cotlete de porc, 3 ardei kapia turcești la 12,99/kg și un ciorchine de roșii chery. Mă așez la coadă la Mega Image. Sunt a treia persoană. Prima persoană este o fată tânără și bondoacă cu păr lung, care vorbește la telefon și hihăie ca o capră. Își ia cumpărăturile și pleacă. Urmează un om cu păr alb, barbă albă și față de arhitect. Începe o discuție cu casierul, un băiat tânăr. "Domne, dacă n-are educație, ce să-i ceri? Râde ca proasta în public.". Bărbatul a cumpărat 6 pâini feliate, atâta tot. Vorbește ca un om școlit, cu multă carte. Mă uit mai atent la el. Pe braț are tatuaj d'ăla de pușcăriaș. Scrie: "Nicu. 1950". Ce contrast puternic cu fața lui de arhitect. Oare a făcut pușcărie? Așa un om elevat? Îmi vine și mie rândul. Mă uit la casier. La rândul lui are tatuaj pe braț, dar din ăla modern. Două aripi de înger.

8 comentarii:

  1. Gabriel, parcă nu știi în ce țară trăiești. După 1946-48, o mulțime de oameni „elevați” au fost arestați, torturați și aruncați în pușcăriile comuniste. Cine știe ce poveste tragică avea și omul respectiv? Poate că ar fi trebui să-l ajungi din urmă și să-l întrebi. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1950-ul de pe brat era anul nasterii, la cum arata, adica fix de 65-66 de ani. Cu siguranta nu l-a bagat regimul comunist la puscarie la 10-15 ani. Pe urma in anii 70 nu prea mai te baga, nu?

      Ștergere
  2. Daca intrebi o persoana cu tatuaje de ce si le-a facut, va da unul din cele doua raspunsuri cliseu:

    - "pentru ca ma reprezinta !"
    - "e felul meu de a ma exprima !"

    Niciodata n-ai sa auzi un alt raspuns, unul mai sincer
    ("de prost" "nu ieseam cu nimic in evidenta, si am zis sa fac si eu" "si-au facut toti din gasca, si fac si eu ca toata turma" etc.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii mai in varsta cred ca mai raspund si asa. Cand aveam 5 ani l-am intrebat pe bunicul Ioan de ce fumeaza si mi-a raspuns: "De prost!". Tin minte si acum.

      Ștergere
  3. Poate l-o bagat pentru un ilicit ceva, nu neaparat pentru dat in cap... Poate falsifica timbre sau monede. desi nu stiu daca pentru astea te baga, ca era hobby de telectuali si deci nu suferea clasa muncitoare. Asta s-ar lipi ca perioada, nu? Parca era prin anii 70.

    RăspundețiȘtergere
  4. gabriel chivfțu10 aprilie 2016 la 13:53

    poate nu l-a bagat pentru nimic. tatuajul de puscariasi e altul. nelu 1950 e zero barat.

    RăspundețiȘtergere
  5. stiu ca tatuajul de puscarias e zarul de 5, adica singur intre 4 pereti...dar am zis asa metaforic, tatuaj de puscarias. un om cult nu-si scrie numele si anul nasterii pe brat, nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. nu stiu. poate e ceva legat de campionatul mondial din 1950. sau de premiile nobel.

    RăspundețiȘtergere