joi, 8 aprilie 2021

Despre un film estonian

de Zori de Zi 

Am vazut aseara un film. Pe HBO. Am inteles ca face parte dintr-o selectie de filme europene, evident premiate la festivaluri. S-ar putea chiar asa sa se cheme sectiunea, gen “festivalul filmelor europene”.

Titlul acestui film este cel mai nepotrivit titlu pe care ar fi putut sa il aiba, dar inteleg de ce, pentru ca se porneste de la o asa-zisa intriga. Sau cel putin asa incerc eu sa il justific. Filmul se numeste ‘’Adevar si dreptate’’ (‘Truth and Justice’ in engleza). Sau sa fie oare pentru ca personajele din el asta incercau sa faca, sa traiasca in adevar si dreptate? Him…

Mai tineti minte motivul comuniunii omului cu natura de la limba romana, atunci cand studiam opere literare ale autorilor nostri, fie ei poeti, scriitori ori dramaturgi sau poate culegatori de folclor? Ei bine, aceasta tema este undeva pe fundalul acestui film. Si arata bine. Avem o imagine de film la superlativ. Decorurile naturale in care se petrece actiunea sunt superbe. Dar cum altfel poate fi natura? Undeva in nordul tarilor baltice, desi ne-am gandi direct la o padure…tocmai mi-am dat seama ca apare si o problema de mediu – infiltarile de apa si ploile care lasa in urma apa care nu se scurge, zonele mlastionoase, acolo unde candva fusese o padure straveche de molizi falnici acum sunt terenuri arabile. 

Asa cum am vazut eu filmul, el este despre iubire, despre dorinta de a apartine si sensul vietii omului.

Este despre conflictul dintre generatii, despre sanatatea mentala, despre cat de grea poate fi viata uneori, de cat de grea este munca. Despre cum este sa nu existe un sistem de sanatate sau sa nu ai acces la el, despre educatia emotionala si rolul absolut de netagaduit sau stramutat al bisericii in viata omului – aici in special acela de judecator si partinitor al adevarului si dreptatii, despre diferentele de gen, despre abuzuri fizice si mai ales cele emotionale. Despre natura si ciclurile ei, face chiar si putina educatia financiara – asta cam in doua cadre si in general despre consecintele lipsei de educatie de orice fel si mai ales ale lipsei de iubire, este despre adaptare si inadaptare, despre adecvare si inadecvare, despre stereotipuri. Este despre familie si radacini, despre viata, nastere, tinerete, boala, batranete, moarte, saracie, bogatie.

Temele universale inca de la inceputul omenirii, probabil. 


Pentru mine, acest film este despre inceputuri. De aceea, consider ca este filmul cu cel mai nepotrivit titlu. Dar poate ma insel. 

2 comentarii:

  1. N-am văzut filmul, nu mai am HBO, dar după cele descrise de tine, cred că putea fi foarte bine o poveste de la noi... „Comuniunea omului cu natura” .... mă întreb dacă mai există aceeași abordare în programa actuală .....

    RăspundețiȘtergere
  2. viata bate filmul cred ca e o zicala foarte potrivita pentru filmele europene. cred ca sunt atat de apreciate in occident pentru ca vorbesc despre un univers paralel care pare incredibil. eu nu ma uit la filme (de niciun fel) pentru ca le vad in viata de zi cu zi.

    RăspundețiȘtergere