joi, 13 iunie 2024

Restaurant vs. gătit la domiciliu (22)

Urmăresc pe TikTok un chinez și o chinezoaică care prepară tot felul de mâncăruri în China rurală, la o gospodărie în aer liber. Oamenii sunt foarte simpatici, fac și un fel de teatru în prezentarea preparatelor. Prind țestoase, șerpi, fac tot felul de mâncăruri inedite pentru noi, europenii. Vorbesc în chineză (mandarină? cantoneză?) făcând tot felul de glume între ei, râd, se tachinează, stau într-o curte pitorească, gătesc și gustă din bucate. Sunt tineri și frumoși, amândoi au șarm. Mi-e drag să-i urmăresc, deși nu înțeleg nimic din ce spun, dar nici nu e nevoie. La unul dintre filme au băgat și subtitrare în engleză, iar la final, după ce mănâncă, fata spune: "Excelent! Ca la restaurant!". 

Exact. Ca la restaurant! Sau chiar mai bine, direct la tine acasă. Îți gătești ce vrei, cu ce ingrediente vrei, știi cât de proaspăt e totul, nu faci rabat la nimic. Deunăzi am fost la un restaurant. Muream de sete, efectiv aveam cu toții gâturile uscate. A durat 20 de minute până ne-a trântit niște meniuri pe masă, fără să ne întrebe dacă am vrea de băut. La orice restaurant, au obligația de a veni imediat la masă cu meniul și a de a te întreba dacă vrei să comanzi ceva de băut până te uiți peste mâncăruri. Am primit băuturile la 45 de minute după sosirea noastră, un fapt de neacceptat. Eu deobicei mă ridic și plec, dacă în 5 minute după ce am ajuns în local nu mi se ia comanda, dar nevasta și copiii fac mereu figuri și acum am stat de gura lor. Eu le explic mereu: "Pe banii noștri suntem stăpâni! Nu venim aici să cerșim, nu ni se dă de pomană. Plătim bani grei pentru niște servicii care lasă de dorit. E normal ca pe banii noștri să suportăm nepregătirea și nesimțirea unor așa zisi ospătari?". Așa că, pentru a nu supăra nevasta și copiii, am stat 45 de minute să beau o bere și 80 de minute să mănânc o amărâtă de pizza.

Pe perioada verii țin câte 12-16 beri la 0,33 în frigider. Întotdeauna multiplu de 4. Reci, mă așteaptă întotdeauna când am poftă de o bere. Nu trebuie să aștept, nu trebuie să mă rog de nimeni. Pur și simplu iau o bere rece din frigider și o torn în pahar. Doar mărci premium. Heineken, DAB, Estrella Damm. 6 lei o bere la 0,33 și o beau pe loc, nu 15 lei ca în restaurant și îmi este adusă după 45 de minute. 4 beri mici beau pe parcursul unei seri, dar nu mai mult de 3 seri/săptămână, pentru că nu este bine să oferim alcool ficatului zi de zi. 

După amieze banale din mijlocul săptămânii, fac o salată de vară la care adaug brânză halloumi cu chili. Piept de pui la tigaie cu cartofi prăjiți. Chifteluțe cu tzatziki de la săptămâna grecească. Pateuri cu brânză de asemenea de la săptămâna grecească. Le bag la cuptor alături de chifteluțe. Mâncare semipreparată nesănătoasă, dar ce mai este sănătos în zilele noastre? Nici aerul pe care-l respirăm nu mai este sănătos. Industria, lăcomia, comercialismul au pus stăpânire pe societatea actuală. Beau bere rece și ascult muzică. Fiul meu cel mare vine în bucătărie și dă mai tare. Mă uit la el și zâmbește, spunând: "Îmi place mult melodia!". Mano Negra - Pas assez de toi. 

Nu pot spune că am gătit ceva, doar am încropit niște mese, prilej de băut bere și ascultat muzică. Dar suntem acasă și avem totul la îndemână, când vrem ceva ne luăm, nu trebuie să cerem și să așteptăm. Plus că avem libertatea de a asculta muzica noastră preferată. Chiar și manele, fără să fluierăm.

Revenind la chinezi, mari bucătari. Îi putem urmări pe acest cont de tik tok










6 comentarii:

  1. TITINA ARE BERE IN FRIGIDER IN STICLE DE 2,5 L, NU DE 0,33. INTOTDEAUNA MULTIPLU DE 47. ADICA 94, 141, 188 ETC. BEA CATE 47 DE STICLE PE PARCURSUL UNEI SERI, DAR JOIA FACE PAUZA. NU E BINE SA OFERIM PREA MULT ALCOOL FICATULUI.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e bine dacă are bere la 2,5 l. Șmecheria e să ai bere la sticlă mai mică, ca să fie mereu rece și acidulată. Aia la 2,5 se răsuflă până o bei.

      De exemplu eu la Madrid beam bere la bodegă. Într-o frapieră mi se aduceau 5 beri la 0,25 l. Asta era porția. Luai o bere, o savurai...în timpul ăsta restul de cantitate stătea la gheață, cu tot acidul.

      Ștergere
  2. Titina nu le are cu berea.

    Ea are alte probleme zilele astea:
    De curând, s-a plimbat prin imensa ei cameră cu haine (mare cât un hectar), cu peste 30.000 de articole de îmbrăcăminte.

    După un oftat, a zis: "mda, nu prea mai am cu ce să mă îmbrac !"

    RăspundețiȘtergere
  3. M**e manele !!
    M**e Coldplay +manele !!
    M**e Tik Tok !!
    M**e caniculă !!

    În schimb, TRĂIASCĂ BEREA RECE !!
    Una dintre marile invenții ale omenirii !!

    RăspundețiȘtergere
  4. pe prostia de tiktok e și un cont mișto. cărți craci se numește el.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dom'le, ai dreptate, Estrella Dam e o bere foarte buna, chiar daca eu sunt consumator mai de balaoachese. Facusi un om fericit.

    RăspundețiȘtergere