marți, 1 decembrie 2015

ce am citit în noiembrie

de Ionescu

virginia woolf- orlando. o carte mult mai accesibilă decât spre far. ni se povestește viața unui poet, din epoca elisabetană până în perioada interbelică. faptul că trăiește atât de mult, că îmbătrânește doar vreo 15 ani, că după un somn de câteva zile se trezește cu sexul schimbat nu sunt privite deloc cu mirare. autoarea este extrem de ironică, însă anii trecuți de la scrierea cărții și chilometrii care mă despart de marea britanie mă fac să nu receptez corect mare parte din sarcasme.
t s khasis- aparenta naturalețe a vieții. poezii. curentul așa zis mizerabilism. una din marile apariții recente din literatura română. include un poem de aproape 100 de pagini: supravegheat.
un unic poem al străbaterii infernului personal, unde cititorul poate intra cu precauţie, căci la intrare stă scris, cvasidantesc – „memoria rece a lucrurilor nu mai are greutate“.( n. coande)
aglutinarea imaginilor și a personajelor, observațiile plasate undeva între detașare și atenție, dar mai ales fragmentele sincopate & schizo de dialog și monolog fac din acest text un documentar mind-blowing despre o realitate care se derulează în spatele unor uși de salon și semne cu acces interzis. (a. gavrilovici) poemul, carceral-existenţial, deopotrivă epic şi introspectiv, este mărturia traversării deşertului propriei vieţi. (m. chivu)mi-ar plăcea să știu că peste 100 de ani, cerșetorii din tramvaiul 16 (care va avea aproximativ același traseu ca azi) vor recita acest poem.
octavian perpelea- cu dricul pe contrasens. prefața t s khasis. pe perpelea am onoarea să îl cunosc personal. poezia lui este un amestec exuberant-amar de acosmei și cilibi moise.
111 cele mai frumoase poezii ale generației 80. alese de cosmin ciotloș, care spune că a evitat să introducă în carte poezii care fuseseră selectate în celebra antologie a lui al. mușina. deci, fără izgonirea din poezie, budila express, o seară la operă și alte greatest hits. rezultatul este oricum unul excelent, dar am impresia ca selecția îl nedreptățește pe ion stratan, din care au fost alese niște fragmente cam neconvingătoare. am avut bucuria să mă aflu la gaudeamus pe langă standul nemira la ora lansării cărții. ce poeți extraordinari se aliniaseră acolo! și când te gândești ce mulți din generația 80 au murit! bizar că nicolae manolescu se plimba mai departe un pic; locul lui era printre acei poeți: multora le-a cam fost tată.
cristian popescu- familia popescu (opere volumul 1). a se vedea ce spuneam pe 1 aprilie. m-am păcălit, gândeam că vom mai avea de așteptat cu reeditarea operelor sale. ei bine, în sfârșit! volumul cuprinde cărțile cuvânt înainte, despre care am zis atunci și familia popescu, un mic-foarte mic volumaș, debutul propriu zis, care parțial e reluat în cuvânt înainte. de ce nu or fi inclus și arta popescu, ca să fie toate antumele, nu știu. un volum numit opere care are un pic peste 100 de pagini parcă e cam puțin. dar ca densitate este uriaș.
isaac babel- armata de cavalerie. scurte povestiri crude din războiul bolșevico-polonez. poezie multă în aceste pagini excepționale. recomandat de borges, agopian, cosașu & al.

15 comentarii:

  1. t s khasis? n-am auzit in viata mea de el si este intr-atat de cunoscut incat nu are nici pagina pe wikipedia. sigur, peste 100 de ani lumea va vorbi despre el ca primul detinator de Nobel pentru literatura din Romania.

    am gasit cate ceva despre autor aici: http://www.cdpl.ro/ts-khasis.html

    RăspundețiȘtergere
  2. este vina ta și a wikipediei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Solenoid are 840 de pagini? Dar ce poti scrie in 840 de pagini? Foarte dubios.

    RăspundețiȘtergere
  4. se pot scrie destule.
    altfel, remarc din nou interesul enorm. trei postari, cu asta 4. doua ale mele. pentru a ma compara cu ashii: la bloggerzoso avem acum un post despre rugina - aparut de nici 2 ore, deja 18 comentarii. si tema, sa fiu iertat, dar nu e prea tare, cel putin asa cred.

    RăspundețiȘtergere
  5. si ce crezi ca ar putea sa zica lumea? in primul rand n-a mai citit nimeni ce ai citit tu, iar daca ar citi ca sa faca un comentariu ar trebui sa te combata cumva, iar asta e foarte greu in domeniul literaturii. poate doar un profesor de specialitate sa zica ceva. nu cred ca ai nevoie de comentarii gen: "bravo, foarte frumos, esti un om deosebit de cult".
    pentru 2016 iti propun ca la inceputul fiecarei luni sa postezi un raport de activitate la locul de munca. are sa fie foarte interesant pentru toata lumea sa aflam ce ai facut la serviciu si cu ce probleme te-ai confruntat, daca le-ai rezolvat, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. propunerea e foarte interesanta, dar asa ceva nu se va intampla. in primul rand: nu e voie.

      Ștergere
    2. apropo. cu fcsb. ti-am zis: stai calm, ca se rezolva. si iata, ca un deus ex machina, cine a descalecat azi?
      pai da. cine?

      Ștergere
    3. daca as fi iubit, ar scrie lumea chiar si comentarii de genul 'primul!' asa cum vezi la marii specialisti

      Ștergere
  6. Sau de genul "n-am citit Olive Kitteridge, dar miniseria e devastatoare" (la rezumatul lunii trecute). Sau "Khasis asta seamana intrucatva cu Razvan Radulescu". Deci asa stau lucrurile cu feedbackul: ai grija ce-ti doresti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. razvan radulescu, fostu mieu coleg de lyceu intr-o clasa paralela.
      n-am vazut miniseria, poate ar trebui. frances mcdormand, sotia fratelui coen as olive k.

      Ștergere
    2. Da, pe la inceputuri o si distribuia destul de mult (si dupa 2000 a mai bagat-o de vreo 2 ori, cred). Anul trecut am facut o cura de Coen, am trecut prin aproape toata filmografia lor si tot dadeam de dumneaei. E perfecta in Olive K (de altfel inteleg ca e proiectul ei, a cumparat drepturile romanului cu ceva timp in urma, deci era chitita pe treaba).

      Plus ca nu-si ascunde ridurile, ceea ce e intotdeauna un semn bun.

      Ștergere
    3. Toata filmografia lor este evaluata pe imdb la 27 de filme. Le-ai vazut aproape pe toate? Eu am vazut doar 6 din astea 27, iar cel mai mult mi-a placut "Omul care nu a fost acolo".
      http://www.imdb.com/list/ls053030423/

      Ionescu, draga, deja ne indreptam spre un numar record de comentarii la postarile tale.

      Ștergere
    4. In linkul tau apar si filme produse de ei, eu ma refeream doar la cele regizate. Par sa fie 18 pana la Hail, Cesar, care e proaspat terminat: http://www.imdb.com/name/nm0001054/?ref_=tt_ov_dr#director

      Dintre ele, 2 sunt de fapt contributii la proiecte colective (Paris je t'aime, To each his own cinema); nu le-am vazut. Din restul de 16 am ignorat Intolerable cruelty si True Grit, iar la Burn after reading am clacat dupa 20 de minute. Ladykillers l-am vazut, dar mai demult, nu in maratonul de anul trecut. Deci 13 si ceva din 16, daca acceptam doar lungmetrajele regizate de ei la numaratoare.

      Multa vreme am fost fan The Big Lebowski si intr-o oarecare masura inca mai sunt (de fapt de aia am si trecut prin filmografia lor, sa-mi mai improspatez niste chestii, ca asa de vazut vazusem vreo 6-7 si inainte). Si Fargo a fost cool, dar in momentul asta al vietii, ca sa zic asa, sunt mult mai apropiat de linia Barton Fink - A serious man - Inside Llewyn Davis (pe Oscar Isaac, tuns, aproape sa nu-l recunosc in miniseria recenta a lui David Simon - despre care am mai vorbit recent - Show me a hero)

      Ștergere
    5. excelent, excelent!
      blood simple, raising arizona, miller's crossing, hudsucker proxy, barton fink, fargo, big lebowski, o brother, intolerable cruelty, burn after reading, no country for old men, true grit, a serious man, inside llewyn davis, the man who wasn't there. de astea imi amintesc pe loc. sa vedem ce am uitat.
      [...]
      doar de ladykillers am uitat. nu-s 27 de filme. sunt 16. restul sunt chestii la care au avut o contributie mai mititica (gen recentul bridge of spies), sau poate mai sunt si scurt metraje. le-am vazut pe toate 16. bravo mie. unul singur nu mi-a placut, desi joaca in el ravasitor de frumoasa zeta jones.

      Ștergere