luni, 26 mai 2014

Chinua Achebe - O lume se destramă

Am aflat despre Chinua Achebe, citind o altă carte nigeriană, Jumătate de soare galben a Chimamandei Ngozi Adichie, carte care începe cu un citat din Achebe, care se pare că este scriitorul emblematic al Nigeriei, un clasic al literaturii. În primul rând mi-a plăcut titlul, o metaforă extrem de fină. O lume se destramă. Trist. Pe parcursul istoriei multe lumi s-au destrămat și oamenii întotdeauna se uită cu melancolie în urmă și se gândesc că în trecut era mai bine, asta în ciuda progresului permanent. De exemplu și romanul Moromeții se putea intitula O lume se destramă. Cartea nigerianului tratează momentul infiltrării omului alb printre triburile tradiționale și răspândirea creștinismului printre băștinași. În prima parte a romanului asistăm la obiceiurile tribale, la sărbători, nunți ori înmormântări, la ritualuri dedicate zeilor, vedem modul de organizare al satului sau al familiei, călăuză fiindu-ne o căpetenie locală, personaj principal al cărții, pe nume Okonkwo, bărbat dur și neînfricat, muncitor harnic, tată și soț ce nu-și arată iubirea și în general sentimentele, deși ne dăm seama că este un om bun. În următoarele două părți, mai mici ca dimensiuni, asistăm deja la colonizarea triburilor, această cucerire ascunsă în spatele religiei. Nu se specifică timpul din carte și nici nu mă pricep la istorie ca să-l estimez. Cert este că Nigeria a fost sub dominație britanică până pe la jumătatea secolului trecut. Cu siguranță nici în prezent nu o duce prea bine. Okonkwo vede cum lumea pe care o știa el este înghițită încet încet de o altă lume. O dramă de proporții se petrece și cititorul își dă seama încă de la început de tragedie. Într-un fel dezastrul din final m-a dus cu gândul la finalul romanului Eșafodul (Cinghiz Aitmatov), deși în cartea nigerianului nu asistăm doar la dezastrul unui singur om, ci la dezastrul ce a cuprins un popor întreg. Foarte bine scrisă cartea. De nota 10.

12 comentarii:

  1. ii vezi pe nigerieni trecand de grupe? crezi ca africa se va abate de la regula ultimelor 7 editii cand a trecut de fiecare data cu fix o echipa-n faza eliminatoare?

    RăspundețiȘtergere
  2. balonul e rotund. nigeria cu bosnia si cu iran sunt meciuri de 1,x,2. depinde de cine isi doreste mai mult victoria.
    pacat de ghana ca are grupa grea cu portugalia si germania. mi-ar placea sa nu treaca portughezii, ca mi-e total antipatic cr7.
    in schimb cote d'ivoire nu au scuze daca nu trec.
    da. se va respecta si acum regula. si de asemenea interzis africii in semifinale. ne amintim ca la ultimul mondial au ratat de putin semifinala. ghana. cu suarez (pe atunci la ajax) respingand cu mana de pe linia portii si cu Asamoah Gyan ratand penaltyul.

    RăspundețiȘtergere
  3. si acelasi asamoah gyan executand cu succes primul penalty de departajare.

    RăspundețiȘtergere
  4. ti-a placut atat de mult acesta carte? eu nu i-as da un 10, ci un binemeritat 8.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da,da. foarte mult mi-a placut.

      Ștergere
    2. vezi ca la Polirom va apare o alta carte scrisa de acelasi Chinua Achebe. daca tot ti-a placut asta atat de mult, poate te prinde si urmatoarea tradusa la noi...si fotbal?:P esti pasionat si de fotbal?

      Ștergere
    3. nu voi rata aceasta carte de care spui. am mai vazut ca polirom pregateste si doua carti ale lui kenzaburo oe. trebuie luate si alea. am citit pana acum doua romane ale lui oe si mi-au placut mult.

      Ștergere
    4. sigur ca sunt pasionat de fotbal. tu nu?

      Ștergere
    5. nts, deloc. i'm the lady:)

      Ștergere
  5. Mosule, uite ce ziceai ca o sa faci in urma cu 4 ani :D Acum e momentul sa te destainui. :)

    http://morom3t3.wordpress.com/2010/06/12/viata-n-mondiale/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://noptisizile.blogspot.ro/2010/06/campionatul-mondial-de-fotbal.html

      Ștergere
    2. Greseala mea, vad ca am si comntat acolo :)

      Ștergere