luni, 21 decembrie 2015

Renee Knight - Avertisment

Cărțile astea se aseamănă cumva cu romanele lui Haruki Murakami, cu deosebirea că nu conțin referiri la muzică și mâncare și, foarte important, la finalul cărții, cititorul deslușește toate misterele. De asemenea se pot scrie foarte ușor, această scriitoare, Renee Knight, urmând pur și simplu cursurile de scris romane ale unei academii, iar după absolvire probabil cartea s-a scris singură. Așadar un alt thriller captivant, marca Editura Trei. Ce au în comun toate aceste cărți? Citești, citești și 90% din timp crezi ceva, ca spre finalul cărții să se întâmple exact opusul. Dar sunt antrenante și iată, în ultima vreme am început să le strecor tot mai des în planul meu de lecturi. În Avertisment avem ca personaj principal o femeie aproape de 50 de ani, un realizator foarte bun de reportaje TV. Duce o viață liniștită în Londra, până când începe să citească un roman. Foarte ciudat, în carte sunt relatate întâmplări pe care ea le-a trăit, iar singura persoană care mai cunoștea lucrurile respective e moartă. Gândiți-vă că e foarte grav! Adică să ai un mare secret știut doar de tine și să citești asta într-un roman ce te are drept protagonist. Mi-a plăcut cartea. Un thriller foarte bun, la fel de tare ca "Fata din tren" sau "Înainte să adorm". Mai multe nu se pot spune despre carte, pentru că ar însemna să dau spoilere. La thrillere nu ai ce comenta, nu întâlnești figuri de stil, particularități ce merită amintite. Doar literatură brută, un fel de omolog al filmelor de categorie B. 

5 comentarii:

  1. o scriitoare care nu are pagina pe wikipedia. si nu e khasis, care scrie pentru cateva mii de romani iubitori de poezie, ci una care teoretic scrie pentru milioane de cititori.

    RăspundețiȘtergere
  2. da, chiar am dorit sa scriu despre asta si am uitat.
    frumoasa aceasta poza cu scriitoarea: http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03251/reneeknight1_3251754b.jpg

    RăspundețiȘtergere
  3. Poza mea preferata cu un scriitor e cea cu Dan Lungu tinand cateva puicute in brate. Pacat ca n-o pot gasi, are cativa ani buni vechime, iar google pare sa fie inundat de interviuri cu el de cand organizeaza festivalul ala.

    RăspundețiȘtergere
  4. Puicute ca in coperta acestei carti? http://noptisizile.blogspot.ro/2013/02/dan-lungu-raiul-gainilor.html
    Sau te referi la femei bune?

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, tinea foarte tandru niste gaini in brate. Si chiar reusea sa nu fie o trimitere caricaturala, era simpatic.

    RăspundețiȘtergere