marți, 11 iulie 2023

Restaurant vs. gătit la domiciliu (2)

O masă cu doar 10 lei? Doar 5 lei dacă eliminăm brânza de oaie. Cât ar costa la restaurant o asemenea salată? Pe puțin 35 lei și n-ar avea ingredientele de calitate pe care le folosesc eu la domiciliu. Roșii, castraveți, ardei kapia, ceapă roșie, usturoi. Toate din piață de la Obor. Măsline de calitate, ulei de măsline, oțet balsamic. Piper negru proaspăt măcinat. Telemea de la stână. Ar fi mers o palincă înainte, pentru potențarea gustului, dar din păcate mă aflu în zilele cu abstinență la alcool. Ar fi mers și un ardei iute în salată, așa m-a învățat un băiat de la Institut să pun, dar am uitat să iau din piață. Asta e masa românului pe timp de vară. Și pepenele verde.




6 comentarii:

  1. Indiferența globală11 iulie 2023 la 16:10

    Domnul Dobson (pensionar din Sussex, Anglia), tocmai și-a băut ceaiul, a frunzărit ziarul Times, a discutat despre condițiile meteo cu soția. Nu îi pasă deloc de salata și de blogul tău.

    Domnul Mustafa (din Istanbul, Turcia) tocmai a fost la frizer, unde și-a tuns mustața, apoi a mers la o cafenea să pufăie narghilea. Nu îi pasă deloc de salata și de blogul tău.

    Domnul Chang Li (din Wuhan, China) tocmai a terminat o tură de 48 de ore la fabrica de încălțăminte, a mâncat niste orez în apartamentul lui minuscul și a adormit frânt. Nu îi pasă deloc de salata și de blogul tău.

    Domnul Jackman (din Perth, Australia) a găsit în sufragerie un șarpe de 12 metri, asta după ce ieri un cangur i-a lovit portiera. Nu îi pasă deloc de salata și de blogul tău.

    RăspundețiȘtergere
  2. usturoi la salata asta? o fi ceva, maică! dar oțet? eu nu pun oțet la așa ceva. busuioc pun însă. dar să vedem cât face o salată d-asta la restaurantele bucureștene din top 10 trip advisor. la m0ki (str gara ierăstrău) e 58 lei, dar e o aproximație vagă a salatei tale, are destule chestii în plus și minus. da stai, că ăsta nu era în top, era sponsorizat. deci să începem iar- la herăstraie nuștiucum e 43 de lei și e foarte asemănătoare. la trick shot e 48 ceva de genul. lounge- nu au nimic cât de cât similar. ave forcetta- 36 de lei, și are și pepene roșu. mezza luna- 27 si 28, 2 salate destul de diferite de a ta. ametist- nimic asemănător. stadion unirea- 43 de lei, dar e același meniu pe care l-am văzut și mai sus, la herăstraie. o fi o franciză, stadion. la nor sky- 75 de lei, destul de diferită, dar chiar și așa. 75 de lei....la haute piper- 50 de lei ceva mai simplu decât la tine. iar la kayamo... nu găsesc meniul, e ceva ciudat acolo. ori e doar cu alcuale. nu știu care e treaba cu topul ăsta, eu n-am auzit de restaurantele astea. dar ce mai știu eu ce-i prin capitală? eu am rămas la mystic tree, la escu..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe unu-l chema Bârsan
      Ș-avea-n mână-un buzdugan,
      Pe al doilea Busuioc
      Și ținea potera-n loc.

      Nu am folosit vreodată busuioc la mâncare. Pentru mine busuiocul este ăla pe care-l bagă popa în aghiasmă și stropește dreptcredincioșii.
      Mai presar și eu în salată ceva amestec mirodenii cumpărat din Grecia.

      La restaurantul Șefului Paul găsim în meniu:
      SALATA GRECEASCA
      Rosii, castraveti, ceapa rosie, ardei gras, branza feta, oregano
      450 g
      32 lei

      Ștergere
    2. Azi nu mai avem potera (asa cum nu mai avem nici meseriile de paharnic, culcer, stolnic).

      In loc de potera avem jandarmi, politie, politie locala si firme de paza.

      Busuioc inca avem (si in mancare, si la biserica si la ProTv, prezentand meteo).

      Ștergere
    3. yo kunosk periferiah. si pentru mine busuiocul era tot ala pe care il foloseste popa. tanti culina avea busuioc in gradina, ca sa-l puna la icoane. nu m-as fi gandit atunci (anii 70-80) ca se poate manca. dar iata. e foarte bun.

      Ștergere
  3. Știm din basmul Harap-Alb că cea mai prețioasă salată era "salata din grădinile ursului".

    Din păcate, basmul nu ne dă multe amănunte:

    - dacă salata doar creștea în grădină, sau era preparată de urs
    - dacă ursul avea pretenția să i se spună "chef"
    - dacă ursul știa să gătească și altceva, sau era specializat doar pe salată
    - dacă ursul se spăla pe labe înainte să prepare salata
    - dacă ursul a făcut cursuri de gătit sau era autodidact

    Multe mistere în lumea basmelor :(

    RăspundețiȘtergere